wtorek, 30 kwietnia 2013

Naleśniki z wątrobianką

Macie taką potrawę, że jak mówicie o niej znajomym to każdy robi wielki oczy i mówi , że wcześniej o takim połączeniu w ogóle nie slyszał? Potem przygotowujesz, częstujesz go i się okazuje że danie smakuje wyśmienicie. My mamy. Są to naleśniki z wątrobianką. Ponoć przepis poznański, przekazany nam przez naszą babcie. Jednak, nie wiedzieć czemu, mało który współczesny poznaniak słyszał o tym. A warto, bo danie tanie i szybkie, a przy tym wyśmienite.



Składniki:
  • 0,5 litra mleko 
  • 2 jajka
  • 250 g (około 2 szklanki) mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • Szczypta soli
  • Wątrobianka
Najpierw robimy ciasto naleśnikowe: łączymy mąkę, mleko i oliwę (nada ona nieco sprężystości). Do tego dodajemy jajka, nieco solimy i wszystko razem miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste można dodać nieco wody gazowanej lub mleka. Powinno mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać po patelni. Smażymy naleśniki, następnie na jeszcze ciepły nakładamy wątrobiankę. Zwijamy w trójkąt i podajemy. Idealnie smakuje na ciepło z jakąś sałatką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly