wtorek, 29 października 2013

Domowy hamburger

Podczas przygotowania imprezy rodzinnej musiałyśmy przygotować sobie szybki obiad. Pierwszy pomysł w głowie: hamburgery. Szybkie do przygotowania i pyszne w smaku, a przy tym znacznie zdrowsze niż te z jakiejkolwiek sieci fast foodów :) Szczerze polecamy!


Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 100g żółtego sera 
  • garść bułki tartej
  • cebula
  • jajko
  • pomidor
  • kilka ogórków konserwowych
  • sałata masłowa
  • 5 bułek
  • sól, pieprz, ketchup, majonez
Mięso mielone mieszamy z jajkiem oraz drobno pokrojoną cebulką. Dorzucamy trochę bułki tartej oraz doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy olej. Z mięsa formujemy kotlety wielkości bułek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Bułki rozkrajamy na pół. Spodnią stronę posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego na około 150 stopni piekarnika na 5-10 minut. Obserwujemy bułki i wyjmujemy kiedy ser się rozpuści a boki staną chrupiące. Na wyjętą, ciepłą spodnią stronę bułki układamy sałatę, usmażone mięso, majonez lub ketchup, pomidor, ogórki i wierzchnią stronę bułki. Jemy koniecznie na ciepło. Smacznego.







1 komentarz:

  1. Domowe burgery są zawsze świetnym rozwiązaniem. Uwielbiam, ale znacznie częściej wykorzystuję do nich czerwone mięso.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly