czwartek, 12 grudnia 2013

Piernik marchewkowy

Czas na kolejne świąteczne słodkości. Dzisiejsza propozycja to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu piernik marchewkowy. Mniam mniam!!


Składniki:
  • 400g startej marchewki
  • 250g mąki pszennej
  • 250g cukru pudru
  • 150g masła
  • 100g orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pomarańcza: 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy  + ½ szklanki soku z pomarańczy 
  • Łyżeczka cynamony
  • Łyżeczka przyprawy do piernika
  • Łyżeczka kakao
  • Szczypta soli
Lukier:
  • Szklanka cukru pudru
  • Surowe białko
  • Sok z cytryny
Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i solą. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dorzucamy cukier waniliowy, cynamon, kakao i skruszone na drobno orzechy. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. Zarówno sok, jak i skórkę dorzucamy do powstającej masy. W osobnej misce ubijamy pianę z pozostałych białek. Następnie wyłączamy mikser. Dorzucamy startą marchewkę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy bardzo dokładnie przy pomocy łyżki. Delikatnie dokładamy pianę i ponownie mieszamy. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Jednolitą masę przekładamy do formy. Ciasto umieszczamy w nagrzanym na 160 stopni piekarniku na 80-90 minut. Sprawdzamy czy jest gotowe przy pomocy patyczka. Wyjmujemy i pozostawiamy na około kwadrans do przestygnięcia. Cukier puder ucieramy z białkiem oraz sokiem z cytryny. Ciasto umieszczamy na odwróconych raszkach na blaszce z piekarnika. Polewamy lukrem i czekamy aż zastygnie. Z góry ozdabiamy startą marchewką lub otartą skórką z pomarańczy.








1 komentarz:

  1. No to będą zdrowe świąteczne wypieki. Marchewka jest dobra na wszystko i bardzo zdrowa, chyba zamienię tradycję na nowoczesność i choć tradycyjny piernik jest OK. to ten marchewkowy wygra w tym roku.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly