piątek, 27 grudnia 2013

Wędzony łosoś w cieście francuskim wg Pascala Brodnickiego

Święta za nami, czas pomyśleć o sylwestrowych przekąskach. Nasza pierwsza propozycja jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Wykorzystujemy w niej gotowe już ciasto francuskie i bardzo aromatycznego, wędzonego łososia. Efekt jest znakomity i na pewno zaskoczymy naszych gości ; )



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 1 opakowanie 100g wędzonego łososia 
  • 1 jajko
  • Garść sezamu
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Możemy je delikatnie rozwałkować. Od końca na wysokości 1/3 ciasta układamy wędzonego łososia. Od tej strony zaczynamy zwijanie w roladkę. W miseczce roztrzepujemy jajko. Końcówkę ciasta smarujemy jajkiem, żeby nie otworzyło się w trakcie pieczenia. Całą roladę również smarujemy jajkiem. Sezam rozsypujemy na blacie i obtaczamy roladę w nim. Roladę z sezamem kroimy w paski. Końcówki z obu stron ciasta można wyrzucić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190-200 stopni około 15 minut. Obserwujemy ciasto aż się upiecze i ładnie zarumieni. Podajemy na ciepło przystrojone np. koperkiem.









2 komentarze:

  1. Doskonały pomysł, przyda się na sylwestrową noc

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Pascala i jego przepisy (książka "Pascal kontra Okrasa" jest moją ulubioną). Danie proste, ale wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly