czwartek, 29 maja 2014

Puszysta kaszka manna

Sklepy zasypują nas różnymi rozmaitymi słodkościami, w tym gotowymi deserkami z kaszki mannej. Ostatnio zamiast kupić taki produkt postanowiłam samodzielnie go wykonać w domu. Smak był niewyobrażalnie lepszy, wygląd wspaniały, a zapach hmm.. tak wyśmienity, że aż brak mi słów dla opisania go. Szczerze polecam zastąpić sklepowe produkty własnymi. Na pewno nie zawiedziecie się:)




Składniki:
  • 4 łyżki kaszki mannej 
  • 2 szklanki pełnego mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ szklanki soku z truskawek/malin
  • Truskawki, czekolada  i listki mięty do przybrania



Zimnego mleko przelewamy go rondelka. Dosypujemy cukier waniliowy oraz kaszkę manną i włączamy gaz. Całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy gaz i mieszając doprowadzamy do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wody. Czekamy aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny np. w kuchence mikrofalowej i mieszamy z sokiem z malin. Białka ubijamy wraz z cukrem pudrem na gęstą pianę. Sok oraz białka łączymy z wystudzoną kaszką manną mieszając delikatnie łopatką. Tak przygotowaną kaszkę rozkładamy do pucharków, a te odstawiamy do lodówki. Schłodzoną piankę z kaszki mannej ozdabiamy truskawkami, listkiem mięty i startą czekoladą. Smacznego.






Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

4 komentarze:

  1. Domowe desery są o niebo lepsze niż kupne:) Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie...:)) byłaby idealna do moich dzisiejszych truskawek...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny dla mojej siostry :D przepada za takimi słodkościami !!!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly