środa, 28 maja 2014

Zupa krem z ogórka z awokado

Zielony ogórek jest jednym z naszych ulubionych warzyw. Cenimy go ze względu na fajny świeży smak i uniwersalność w używaniu. Idealny do sałatek, tart, smoothie, a nawet zup. Prezentowałyśmy już zupę krem z zielonego ogórka. Dzisiaj nadszedł czas na zupę podobną, a jednocześnie zupełnie inną. Dorzuciłyśmy do niej awokado, koperek oraz sporo pieprzu. Wyszła pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe wiosenne dni.




Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 3 zielone ogórki 
  • ½ awokado
  • 0,5l bulionu drobiowego
  • Pęczek koperku
  • 25g serka topionego
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Świeże mielony pieprz, sól


Ogórka oraz awokado dokładnie myjemy. Ogórki tniemy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia. Awokado przekrajamy na pól, obieramy ze skórki i dorzucamy do ogórka. Całość blenderujemy. Bulion podgrzewamy w garnuszku. Dorzucamy do niego połowę koperku wraz z gałązkami. Po około 5 minutach dokładamy ogórek z awokado i całość jeszcze raz blenderujemy. Stawiamy ponownie na ogień. Dorzucamy serek topiony i mieszamy. Mąkę rozpuszczamy w śmietance i dorzucamy do zupy merdając widelcem, by nie zrobiły się grudki. Dodajemy sporą ilość pieprzu i odrobinę soli. Dorzucamy pozostały koperek. Podajemy na ciepło. Smacznego.






2 komentarze:

  1. A ja kocham zupę z zielonego ogórka i awokado więc ta propozycja połączenia jest dla mnie idealna. Wygląda niezwykle apetycznie i zielono. Podkradam przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam Waszą zupę z węża :) Miała genialny wstęp :)

      Usuń

Printfriendly