środa, 4 czerwca 2014

Gulasz

Jako rodowite poznanianki uwielbiamy pyzy. A najlepszym dodatkiem do pyz jest bezsprzecznie gulasz. Z kolei najlepszy gulasz robi nasza mama i to ją postanowiłyśmy namówić by przygotowała wraz z nami przepis na to danie. Wyszło perfekcyjnie. Mięso delikatne, kruche, rozpływające się w ustach, a do tego aromatyczny sos. Samo danie nie jest zbyt pracochłonne, ale wymaga niestety sporo czasu. Najpierw musi leżakować w marynacie, a później gotować się około godziny. Jednak czas oczekiwania zostanie całkowicie wynagrodzony:)



 Składniki:
  • 600g karkówki ( w promocyjnej cenie znajdziecie TUTAJ )
  • 500g łopatki
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 200 ml wody
  • 50ml oleju rzepakowego


Marynata do mięsa:
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka wody
  • Sól ziołowa, świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowujemy marynatę: kolendrę ucieramy w moździerzu, dodajemy zgnieciony czosnek oraz sok z ½ cytryny. Następnie dodajemy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę oleju rzepakowego i 1 łyżkę wody. Wszystko razem mieszamy doprawiając solą ziołową i szczyptą świeżo mielonego pieprzu kolorowego. Karkówkę kroimy w plastry. Podobnie robimy z łopatką. Oba rodzaje mięs umieszczamy w misce i polewamy przygotowaną marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1,5h. Po tym czasie mięso wyjmujemy i kroimy w dużą kostkę. Na gorącą patelnię wylewamy około 50 ml oleju rzepakowego. Mięso obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do głębokiego garnka i zalewamy gorącą wodą. Następnie doprawiamy solą i pieprzem według smaku. Gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy śmietanę. Podajemy z pyzami. Smacznego :).



1 komentarz:

  1. Gulasz,, pierwsza klasa,,- pysznie wygląda :) :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly