piątek, 27 czerwca 2014

Sałatka z melonem i szynką parmeńską

Lato to czas kiedy mamy ochotę na lekkie orzeźwiające posiłki. Sałatka z melonem i szynką parmeńską to jedna z takich przekąsek, która smakuje tylko w pełnym słońcu najlepiej w towarzystwie czerwonego wina.  Lekka, smaczna i przypominająca włoskie pola winorośli oraz słońce Toskanii... hmm 




Składniki:
  • Opakowanie szynki parmeńskiej (5 plastrów)
  • ¼ melona z lodówki 
  • Garść liści szpinaku/rukoli

Szpinak myjemy i układamy na talerzu. Szynkę kroimy w mniejsze części, a melona w kostkę. Oba produkty rozkładamy na talerzu. Całość obsypujemy delikatnie świeżo mielonym pieprzem. Dodatkowo możemy podać ocet balsamiczny i oliwę do skropienia sałatki. Smacznego.





4 komentarze:

  1. Jeszcze nie jadłam takiego połączenia, ale jestem wielką fanką prosciutto crudo no i melon idealny na letnie upalne dni, więc jeszcze wszystko przede mną.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z szynką parmeńską to na pewno pyszna : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie połączona sałatka :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly