piątek, 13 czerwca 2014

Truskawki w czekoladzie

Dzisiejsza propozycja to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser z udziałem truskawek. Wystarczy kilka patyczków do szaszłyków, odrobina czekolady i jakaś fajna ciekawa posypka. Jeśli przygotowujemy deser dla dorosłych posypką mogą być wiórki kokosowe lub mielone orzechy. Jednak nie tylko dorośli uwielbiają takie smakołyki. Dla dzieci również jest idealny, a cukrowa kolorowa posypka dodaje mu atrakcyjności. Szczerze przyznam, że u nas zaledwie kilka sztuk dotrwało do zdjęć, a reszta zniknęła w tajemniczych okolicznościach :)






Składniki:
  • Gorzka czekolada
  • Mleczna czekolada
  • Około 25 truskawek*
  • Wiórki kokosowe lub kolorowa posypka cukrowa

*ilość truskawek jest niestety rzeczą względną, gdyż zależy od ich wielkości :)

Obie czekolady łamiemy na kosteczki i umieszczamy w miseczce. Następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. U nas było to 3 razy po 30 sekund. Po każdych 30 sekundach należy czekoladę dokładnie pomieszać, żeby nie przypaliła się do dna. Nakładamy truskawkę na patyczek od szaszłyku* i maczamy w rozpuszczonej czekoladzie. Następnie delikatnie dotykamy wiórek kokosowych lub czekoladowej posypki jeśli przygotowujemy wersje dla dzieci. Tak przygotowane truskawki odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie możemy zajadać. Smacznego.


*Truskawki zdecydowanie lepiej się nadziewa, kiedy zostawimy na nich szypułki. Jeśli przygotowujemy przekąskę dla dorosłych proponujemy zostawić zielone listki. Jednak przy wersji dla dzieci listki trzeba usunąć, by dzieci ich nie zjadły. Wówczas przy nakładaniu na patyczki trzeba bardzo uważać.






5 komentarzy:

  1. Wyglądają jak cake pops. Tylko zdrowsze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne małe słodkości :)
    Miłego weekendu :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne! To moje ulubione połączenie kiedy robię fondue :)))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly