czwartek, 5 czerwca 2014

Szarlotka z lodami według Magdy Gessler

 Dzisiejsza propozycja to Szarlotka z lodami według przepisu Magdy Gessler z książki pod tytułem „Kuchenne rewolucje”. Słynna restauratorka wykorzystała ten przepis w czwartym sezonie swojego programu. Szczerze przyznajemy, że jest on niezwykle łatwy i jego wykonanie nikomu nie powinno sprawić trudności (choć na nasz gust nieco zbyt słodkie :)).




Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut + 55 minut pieczenia

Składniki:

  • 1 kg jabłek (około 5-6 małych) 
  • 350g mąki pszennej
  • 200g masła
  • Szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli



Mąkę przesiewamy na wcześniej przygotowaną stolnicę. Do niej wkrajamy miękkie masło, dodajemy żółtka, połowę cukru oraz szczyptę soli. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je oraz kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnuszku z dodatkiem cukru i cynamonu. Całość dusimy na małym ogniu około piętnastu minut.  Po schłodzeniu ciasta dzielimy go na dwie części: większą około 2/3 objętości  i  mniejszą 1/3. Mniejszą odkładamy do lodówki. Papierem do pieczenia wykładamy dno małej tortownic. Na nim układamy rozwałkowane ciasto. Zapiekamy 15 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy zapieczony spód i układamy na nim przygotowane jabłka. Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na jabłka. Pieczemy 40 minut. Podajemy prosto z piekarnika z lodami waniliowymi. Smacznego.







9 komentarzy:

  1. Mała ilość ciasta i duża jabłka to coś co bardzo mi pasuje, a dodatek lodów to pyszny klasyk

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka z dużą ilością jabłek to jest to :)) bardzo podoba mi się też porcelana w tle... jeśli można zapytać gdzie kupiona...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem gdzie kupiona bo dostałam w prezencie :(

      Usuń
  3. wygląda pysznie, uwielbiam, kiedy jest tak dużo jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno jabłek nie jadłam czas na szarlotkę:) z checią spróbowałabym tą na zdjeciu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj zrobiłam szarlotkę wg tego przepisu - górę zrobiłam przeplataną paskami i dodałam pół szklanki ksylitolu/cukru.
    Wyszło przepysznie, ciasto idealnie kruche ( moje pierwsze :) ) pomimo mniejszej ilości cukru i tak wyszło bardzo słodko.

    Pozdrawiam :)

    Aleksandra

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly