wtorek, 29 lipca 2014

Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym

Ostatnio kupując świeże warzywa spostrzegłam, że w sklepach są już kurki. Może były już wcześniej, a ja zalatana nie zauważyłam? Oj wielki błąd bo to wyśmienite grzyby. Od razu kupiłam koszyczek i wzięłam się za gotowanie. Tym razem przyrządziłam je w sosie śmietanowym z kurczakiem i makaronem. Wyszło przepysznie. Polecam zwłaszcza wszystkim zabieganym i zapracowanym mamom (choć małym dzieciom nie zalecam, gdyż nie powinny jeść grzybów. Zawsze jednak można wybrać porcje bez ich obecności :))




Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 330g śmietany 18%
  • 200g kurek
  • ½ dużej cebuli lub 1 mała
  • Łyżka oleju
  • Świeżo mielony pieprz, sól
  • Ulubiony makaron 
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kurczaka myjemy, obcinamy zbędne błonki i dokładnie osuszamy. Kroimy w drobną kosteczkę. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Kiedy zacznie się rumienić wrzucamy kurczaka i smażymy na złoto. W między czasie czyścimy kurki i kroimy w większe kawałki. Dorzucamy na patelnie i smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę. Doprawiamy obficie świeżo mielonym pieprzem oraz solą i całość mieszamy. Wykładamy na ugotowany makaron i zajadamy. Smacznego. 




4 komentarze:

  1. To musi być pyszne. Mój Partner często chodzi u siebie do lasu na kurki i może jak mi przywiezie następnym razem to spróbuję zrobić podobny makaron;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie to dla mnie kurkowa klasyka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kurkami to ja wciągam wszystko ,jak odkurzacz,dokładnie tak.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly