czwartek, 11 września 2014

Drożdżowe rożki z jabłkami

Sezon szkolny i przedszkolny w pełni się rozkręcił. Jest to też czas przygotowywania drugich śniadań dla dzieci. Owszem zawsze pozostaje alternatywa wręczenia im pieniędzy, ale wówczas dzieci na pewno zainwestują je w słodycze, które nie mają żadnych wartości odżywczych, a za to mnóstwo cukrów prostych. Wobec takiej alternatywy zdecydowanie lepiej samemu coś przyrządzić dla maluchów. Świetnie się na to nadają rożki z owocowym nadzieniem. Idealne na słodką przekąskę do szkoły, czy pracy. A i na podwieczorek przy kawie perfekcyjne.




Składniki:
Ciasto:
·         2,5 szklanki mąki tortowej
·         4 dag drożdży
·         2 żółtka 
·         2 łyżki cukru
·         3/4 szklanki mleka
·         1/3 kostki masła
·         opakowanie cukru waniliowego
·         białka do posmarowania rożków
·         szczypta soli


Nadzienie:
·         3 jabłka
·         łyżka cynamonu
·         1-2  łyżki cukru brązowego

Robienie rożków rozpoczynamy od przygotowania miski. Wrzucamy  do niej rozkruszone drożdże, cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól. Wszystko mieszamy, dodajemy mleko i znów mieszamy, aż do połączenia składników. Dodajemy tłuszcz (rozpuszczony i przestudzony) oraz wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i podgrzewamy na patelni wraz z cukrem brązowym i cynamonem. Trzymamy na ogniu ok. 10 min mieszając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy na dwie części (może być więcej części jeśli komuś wygodniej pracować na mniejszej porcji ciasta). Rozwałkowujemy wybraną porcje. Z papieru wycinamy kwadrat o pożądanej wielkości. U nas rożki były dość duże, ale równie dobrze można przygotować malutki na jeden kęs. Kwadrat przykładamy do rozwałkowanego ciasta i wycinamy, robimy tak z całym ciastem. Na środek kwadratu nakładamy przygotowany farsz i składamy w trójkąt zlepiając brzegi. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, i odstawiamy do wyrośnięcia (pomiędzy trójkątami trzeba zostawić przerwy ponieważ pięknie jeszcze wyrosną). Kiedy  już  urosną, smarujemy z wierzchu ubitym jajkiem z łyżką wody, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. Jak pięknie się zarumienią to wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!








6 komentarzy:

  1. bardzo lubię te rożki i masz rację, każda domowa przekąska będzie lepsza od tego kupnej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, jabłka w tym przepisie spisują się genialnie;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly