czwartek, 4 września 2014

Jabłka pieczone pod ciastem francuskim

Jabłka pieczone pod ciastem francuskim to pyszny i aromatyczny deser. Soczyste owoce zapieczone z miąższem przyrządzonym z miodem i cynamonem, a całości dopełnia delikatne ciasto francuskie. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi  i listkiem mięty. Deser niezwykle efektownie wygląda, a wyglądowi dorównuje jedynie smak :)




 Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 4 jabłka 
  • Łyżeczka cynamonu
  • Łyżeczka miodu
  • ½ opakowania ciasta francuskiego
  • Odrobina masła


Jabłka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy gniazda nasienne (które wyrzucamy) oraz miąższ (który zbieramy).  Wbrew pozorom nie jest to trudne do wykonania, jabłka bez problemu poddają się tekiemu zabiegowi :) Zebrane miąższ siatkujemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy kapkę masła i dorzucamy zebrany miąższ. Dorzucamy cynamon oraz dodajemy miód i całość mieszamy. Jeśli ktoś jest wielbicielem imbiru, czy gałki muszkatołowej to również może je dodać. Całość podsmażamy około 10 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto francuskie kroimy w paski mniej więcej równej szerokości. Przygotowany farsz wkładamy do wydrążanych jabłek, następnie na wierzchu układamy kratkę z ciasta francuskiego. Tak przygotowane jabłka pieczemy około 15-17 minut w temp 200 stopni Celsjusza (piekarnik ustawiamy na grzanie góra i dół, w żadnym wypadku nie włączamy termoobiegu, gdyż ciasto zacznie odchodzić od jabłka). Smacznego.










Jabłka wolności

16 komentarzy:

  1. Wytworny deser ,z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka zapiekane to wspomnienia z dzieciństwa. Wyszły uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze i pyszne jabłuszka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też planuję upiec jabłka :D
    Wyglądają świetnie :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jabłka i wszelkie dania z ich wykorzystaniem.
    Świetnie! :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczone jabłka widziałam nie raz, ale nigdy tak pięknie podane ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, smakują również wspaniale :)

      Usuń

Printfriendly