poniedziałek, 15 września 2014

Podudzia kurczaka marynowane w miodzie

Lubicie mięso na słodko? Ja wprost uwielbiam.. kurczak grillowany z ananasem, indyk pieczony z brzoskwinią, czy pierś z kurczaka w pomidorowym sosie z kawałkami banana. Pycha! Jednak najbardziej klasycznym zestawieniem mięsa na słodko jest przyrządzenie go z dodatkiem miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne.



Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut marynowania +40 minut pieczenia
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 8 podudzi kurczaka
  • 5-6 łyżeczek miodu
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • Cytryna
  • Ostra papryka

 Kurczaka myjemy i odcinamy nadmiar skórki. W misce umieszczamy miód, sos sojowy oraz szczyptę ostrej mielonej papryki. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w plasterki, dorzucamy do marynaty. Dolewamy sok z połowy cytryny i całość mieszamy. Mięso układamy w misce, polewamy marynatą, a całość umieszczam w lodówce na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik na 160 stopni (termoobieg). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewam marynatą i obkładamy pozostałą cytryną pokrojoną na kawałki. Umieszczamy w piekarniku na około 40 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami doprawionymi np. rozmarynem. Smacznego.







11 komentarzy:

  1. Mniam! 5 minut temu skończyłam późne śniadanie a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak, miód i cytryna to połączenie idealne. Świetny pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie największym powodzeniem cieszą się skrzydełka w miodzie ,ale podudzia też by przeszły .

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak, miód i ziemniaczki-kocham to połączenie. Chyba nigdy mi się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię, są naprawdę smaczne : )

    OdpowiedzUsuń
  6. aaa i ziemniaczki wyszły pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo odpowiadają mi takie słodko-słone kombinacje, to wygląda bardzo smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Miód i kurczak jak najbardziej, robię tak skrzydełka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Słodkie smaki do drobiu pasują bardzo. Miód dodaję często do marynaty do skrzydełek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A do Takiego Kurczaka czy drobiu pasuje Deserek Z owoców cytrusowych Pomarańcza ,Grejpfrut , Ananas Kiwi i to polać Aromatycznym Miodem Wielokwiatowym Leśnym , Lub o delikatnym smaku korzennym Miodem Spadziowym
    po takie Słodkości zapraszam
    http://www.pasiekaambrozja.pl/nsklep/25-miod-wielokwiatowy-900-ml.html

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly