środa, 22 października 2014

Sałatka z panierowanym camembertem

Dzisiejsza propozycja to przepyszna sałata z panierowanym serem pleśniowym. Jest on zdecydowanym atutem tego lekkie dania, nadaje mu unikalny smak i ciekawy charakter. Całość zwieńczona jest dodatkiem w postaci żurawiny i kilku kropli oleju lnianego. Pyszności!




Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • mieszanka sałat 
  • 1/2 puszki zielonego groszku* 
  • krążek camemberta z ziołami 
  • jajko
  • garść bułki tartej
  • 2 łyżki żurawiny ze słoika 
  • kilka kropli oleju lnianego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
*Można dodawać wszelkie inne warzywa według gustu i upodobań.

Na talerzu układamy sałaty oraz rozsypujemy odsączony zielony groszek. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ser camembert tniemy na trójkąty. W miseczce roztrzepujemy jajko oraz wysypujemy bułkę tartą. Trójkąty sera obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i ciepłe kładziemy na sałatce. Robimy kilka kropek żurawiny oraz skrapiamy olejem lnianym. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem talerzyka z żurawiną. Smacznego.



8 komentarzy:

  1. Mamy podobne smaki, bo u mnie też podobna sałatka gościła na stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowa sałatka, tak ładnie i apetycznie podana;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam camembert, jak chyba wszystkie sery, ale wciąż zapominam, żeby go opanierować, musi byc obłędnie pyszny, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ zgłodniałam! Piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O świetna sałatka, uwielbiam ten ser :-) skorzystam z chęcią z przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. oh, cudna, bardzo lubię panierowanego camemberta :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly