wtorek, 24 marca 2015

Babka czekoladowa

Święta tuż, tuż więc najwyższy czas zacząć wybierać i testować przepisy na Wielkanocny stół :) Babka czekoladowa jest idealną propozycją dla wszystkich łasuchów, którzy cenią wilgotne, intensywne w smaku ciasta.  Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu laikowi w kuchni.





Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm
Czas przygotowania: 15 minut  + czas pieczenia 70 minut
Składniki:
Na babkę:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru 
  • ½ szklanki mleka 
  • 220g masła
  • 120g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka 
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Szczypta soli
Na lukier:
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce ucieramy masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej, puszystej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku oraz ekstrakt z wanilii. Przełączamy mikser na najmniejsze obroty. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz dolewamy mleko. Całość miksujemy bardzo krótko, tylko do momentu połączenia składników. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej* i lekko przestudzamy. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną lub bułką tartą. Na dno formy dajemy kilka kleksów jasnego ciasta (możemy pominąć jeśli chcemy by cała babka była ciemnego koloru). Pozostałe ciasto mieszamy z roztopioną czekoladą przy pomocy szpatułki. Wylewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i przestudzamy.
Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy wodę i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę, smacznego :)

*By otrzymać kąpiel wodną ustawiamy garnek wypełniony do połowy wodą na gazie. Kiedy woda zacznie parować ustawiamy na nim miskę (tak by nie dotykała  lustra wody) i wrzucamy czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 













Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

24 komentarze:

  1. Urodziwa babeczka ;) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzi za mną taka pyszna baba :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna "babka" , muszę w końcu zrobić swoją:))

    OdpowiedzUsuń
  4. jeśli jest wilgotna i intensywnie czekoladowa - jestem zachwycona, pewnie zjadałbym sama całą:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie czekoladowe lubię najbardziej;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczna babka, zapachniało świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babka jest cudowna! Każdą potrafię zjeść - pod warunkiem, że jest wilgotna, a Twoja bije pod tym względem :) Rewelka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na wilgotną, czyli taką jaką lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. taka babka na codzień i na święto:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Już nie mogę się doczekać pieczenia świątecznych babek i ciast;)
    Twój wypiek na pewno smakuje świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie wyrośnięta i wygląda na wilgotną, czyli tak jak lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Puszysta, wilgotna- wspaniała! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wydaje mi się, że nigdy nie jadłam czekoladowej babki, nie wiem, jak to możliwe ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie babki muszą być mocno czekoladowe :D Takie lubimy najbardziej :) Ta babka wygląda fantastycznie a jakby polewa była z czekolady to już w ogóle ideał :D

    OdpowiedzUsuń
  15. ale na pewno się uda?:> bo ja jestem babko psuj :(

    OdpowiedzUsuń
  16. Wystarczy mąkę zastąpić puree z czarnej/ czerwonej fasoli w proporcji 1:1 i babka będzie wolna od glutenu! Fasolę gotujemy, a potem mielimy na puree, albo używamy fasoli konserwowej i robimy z niej puree. Różnicy w smaku nie będzie! P.S. Miło nam widzieć Przyciski Listonic. ;-) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za wspaniałą propozycję, na pewno wypróbujemy :)

      Usuń

Printfriendly