poniedziałek, 16 marca 2015

Babka jogurtowa z lukrem cytrynowym

Kupiłam nową formę do babki, w tym roku zainwestowałam w silikonową. Po całkiem fajnych przygodach z foremkami w kształcie biedronek mam o takim typie foremek coraz lepsze zdanie. Po powrocie do domu od razu ją wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez problemu (i co ważniejsze w całości J) odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym przepisie na babkę z jogurtem naturalnym. Delikatna, wilgotna w środku z dodatkiem w postaci lukru cytrynowego. Wyszła cudownie. Sama nie wiem, jakim cudem, nie ma tu jeszcze tego przepisu. Naprawiam ten błąd i dodaje.





Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm
Czas przygotowania: 15 minut  + czas pieczenia 50 minut
Składniki:
Na babkę:
  • 370g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 200g cukru 
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 45g wiórków kokosowych
  • 3 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki soku z cytryn
  • Skórka otarta z dwóch cytryn
Na lukier:
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Ostawiamy na bok. W misce ucieramy masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę. Całość mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Później zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy sok z cytryny i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę, smacznego :)













Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

16 komentarzy:

  1. Pyszna babka! i zapachniało świętami ;)
    A ja jakoś nie mogę,, nabrać zaufania,, do silikonowych form.... mam jedną keksówkę i jakoś jej nie używam.....ale to może dlatego, że darmowa była z jakąś gazetą to i jakość pewnie gorsza niż takiej normalnie kupionej. A duży to wydatek taka silikonowa forma do babki...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieduży. Dokładnie nie pamiętam ceny, ale coś koło 13, 14 zł.

      Usuń
  2. Lubię silikonowe formy, świetnie się sprawdzają. A baba wyszła super :-) no i ten cytrynowy lukier :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze wolę tradycyjne formy, ale baba wyszła piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna babka, poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Baba jak malowana! chętnie zapisuję przepis do wypróbowania, gdyż babka wygląda naprawdę rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Musze zrobić bo wszędzie mnie kuszą babki ;-) knife&spoon

    OdpowiedzUsuń
  7. Znów cytrynowo, oj ktoś tutaj chyba uwielbia cytrynę tak jak ja ;) Wspaniała babka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudna babka! Moja odnaleziona po wielu latach foremka do babki gotowanej czeka jeszcze na swój dzień, bo wciąż nie mam czasu;))

    OdpowiedzUsuń
  9. ah.. te babeczki! Piękna jak malowana :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda przepysznie, świetny dodatek jogurtu :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale kawał baby :) Świetny przepis, pyszniutko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Babkę co prawda bez lukru ale z ogromną chęcią byśmy zjadły :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypróbowałam przepis, babka jest cudowna! Niestety jak to bywa w święta, nie zdążyłam jej obfotografować ;/
    Była idealna, krucha, sypka, a zarazem wilgotna z mocno cytrynowym posmakiem :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly