wtorek, 5 listopada 2013

Bulion warzywny

Był już przepis na bulion drobiowy, czas na wersje dla wegetarian, a mianowicie bulion warzywny :) Można go traktować jako samodzielne danie lub bazę do innych przepisów. Wielokrotnie na naszej stronie pojawiały się przepisy na zupy krem. Bazę do nich zazwyczaj stanowi bulion drobiowy, jednak można go z powodzeniem zastąpić bulionem warzywnym, a  w niektórych przypadkach będzie się sprawdzał nawet lepiej. Jest również idealną alternatywą dla osób nie jedzących mięsa.


Składniki:
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • Pół pora
  • Cebula
  • Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy,
Włoszczyznę obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Układamy w garnku i zalewamy wodą (na tą ilość warzyw dopełniłyśmy garnek do około 3 litrów). Kładziemy na gaz. Cebule opalamy na brązowy kolor nad gazem. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej to podsmażamy na patelni pokrojoną w ćwiartki lub opalamy nad świeczką (uważając by nie używać aromatyzowanej). Dorzucamy do garnka. Wrzucamy również kilka ziarenek pieprzu, nieco soli i jeśli lubimy liść laurowy. Zostawiamy na małym ogniu by pykało sobie na co najmniej godzinkę. Po tym czasie próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z makaronem i pietruszką lub używamy do innych potraw.





4 komentarze:

  1. Piękny głęboki kolor bulionu, prawie czuję aromat.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor, musi cudnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowy bulion!
    A nie tam te kostki smakowe...
    pozdrawiam
    www.tysiagotuje.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. To samo chciałam napisać, że kolor naprawdę wyszedł cudowny... ja wprawdzie wolę bulion drobiowy, ale i warzywny też czasem zdarza mi się robić
    pozdrawiam
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly