poniedziałek, 4 listopada 2013

Ptysie z kremem śmiatanowo-czekoladowym

Dzisiaj przepis na słodko. Pyszne ptysie z kremem śmietanowo-czekoladowym. Delikatne ciasto z fantastycznym, nieco gorzkawym posmakiem nadzienia. Palce lizać!



Składniki:*
  • Szklanka słodkiej śmietanki kremowej
  • 80 gram twardej gorzkiej czekolady (niecała tabliczka)
  • Łyżeczka cukru pudru + cukier do posypania gotowych ptysi
  • Łyżeczka naturalnego cukru waniliowego
  • Łyżeczka zagęstnika do śmietany
*przygotowany krem starczy na połowę  ptysi przygotowanych według tego przepisu. Jeśli chcemy zrobić krem na wszystkie ptysie należy podwoić proporcje. Natomiast kiedy nie potrzebujemy aż tyle zmniejszamy o połową ilość składników na ciasto.
Przygotowujemy ptysie według tego przepisu. Następnie rozdrabniamy tabliczkę czekolady przy pomocy blendera lub ścieramy na tarce na średnich oczkach. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, zagęstnikiem oraz rozdrobnioną czekoladą. Nakładamy na przekrojone ptysie krem i zamykamy wierzchnią częścią ciastka. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną czekoladą. Można podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!





3 komentarze:

Printfriendly