sobota, 30 listopada 2013

Makaron z sosem meksykańskim

Szybki przepis na fantastyczny, ostry sos do makaronu przygotowany z mięsa mielonego z dodatkiem pomidorów, fasolki szparagowej i czerwonej fasoli. Polecamy wszystkim fanom ognistych, wyrazistych smaków!



Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 500g mięsa mielonego
  • Puszka czerwonej fasoli 
  • Puszka pomidorów w całości
  • 200g zielonej fasolki szparagowej (np. mrożonej)
  • 50g żółtego sera 
  • 3 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • Makaron
  • Przyprawy: przyprawa meksykańska, sól
Nastawiamy wodę i gotujemy dowolny makaron w osolonej wodzie. Fasolkę szparagową również gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kiedy cebulka będzie podsmażona to wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku. Po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy. Do usmażonego mięsa dorzucamy pomidory oraz przyprawę. My dajemy całe opakowanie przyprawy meksykańskiej jednak ostrzegamy, że wówczas potrawa jest dość ostra więc radzimy dorzucać stopniowo i smakować sos. Każdy musi wyczuć jaka ilość przyprawy mu odpowiada. Po około 10 minutach dorzucamy fasolę czerwoną z puszki i ugotowaną fasolkę szparagową. Wszystkie składniki mieszamy. Na ciepły makaron wykładamy przygotowany sos i posypujemy startym żółtym serem. Zajadamy od razu po przygotowaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly