poniedziałek, 18 listopada 2013

Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietanowym i risottem według Julii Child (Supremes de volaille a blanc) odc. 14

 Dzisiaj pierwsza (i na pewno nie ostatnia) potrawa z książki „Francuski szef kuchni” autorstwa Julii Child. Książkę dostałam na urodziny  i od tego momentu nie mogę się od niej oderwać. Pierwszy raz kiedy usiadłam do niej z zamiarem przekartkowania „wsiąkłam” na 3 godziny. Książka zawiera wiele fantastycznych przepisów, a jeszcze więcej cennych rad i wskazówek, nie tylko odnośnie kuchni francuskiej. Na pierwszy ogień idą przepisy z odcinka 14 programu o tym samym tytule co książka. Niestety pierwsze 13 odcinków (a tym samym przepisów) nie zachowało się. Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietankowym i delikatnym risottem to iście niebiańskie danie. A przy tym niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Szczerze polecam każdemu fanowi kuchni francuskiej, jak i kuchni szybkiej i smacznej.



Ilość porcji:  4

Składniki:
Na przygotowanie piersi z kurczaka:
  • 4 piersi z kurczaka
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki soli
  • Szczypta białego pieprzu
  • 4 łyżki masła
Na przygotowanie sosu:
  • ¼  szklanki bulionu
  • ¼ szklanki wytrawnego białego wina, wermutu lub porto
  • 1 szklanka tłustej śmietany (u nas 12%)
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • Sól, biały pieprz, sok z cytryny
Na przygotowanie risotto:
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki drobno pokrojonej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz, malutki liść laurowy, 2 gałązki natki pietruszki, 1/8 łyżeczki tymianku
Przygotowanie posiłku zaczynamy od risotto. Na patelni rozgrzewamy masło, a kiedy zacznie się pienić dorzucamy cebulę. Podsmażamy aż zmięknie i dorzucamy ryż. Przesmażamy  na średnim ogniu do momentu nabrania szklistej barwy. Następnie dolewamy bulion cały czas mieszając oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy również pozostałe potrawy. Mieszamy i przykrywamy patelnie na około 18 minut pozostawiając na średnim ogniu.. Nie mieszamy podczas gotowania. Warto jednak mieć przeźroczystą pokrywkę i obserwować ryż. Jeśli ogień byłby zbyt duży może się zdarzyć, że bulion zbyt szybko wyparuje, a ryż przypali się. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Rozkrojone piersi z kurczaka smarujemy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Masło rozgrzewamy w naczyniu żaroodpornym do momentu kiedy zacznie się pienić. Wówczas piersi z kurczaka obtaczamy w maśle, przykrywamy papierem do pieczenia wyciętym w kształt naczynia i zamykamy. Wstawiamy do piekarnika. Julia w swojej książce mówi by wstawić na 6 minut a następnie jeśli mięso nie będzie gotowe na 2. My musiałyśmy wstawić mięso na dobre 18 minut żeby w całym przekroju było zrobione. Piersi są gotowe kiedy będą jędrne i elastyczne w dotyku. Należy uważać by nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku bo się wysuszą i nie będą smaczne. Po wyjęciu z piekarnika zlewamy sos powstały w naczyniu żaroodpornym do garnuszka i przygotowujemy sos winno-śmietanowy. Do zlanego płynu dolewamy bulion oraz białe wino i trzymamy przez chwilkę na dużym ogniu. Następnie dolewamy śmietanę i kontynujemy gotowanie na dużym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Piersi z kurczaka podajemy wraz z rissoto polane sosem winno-śmietanowym i posypane natką zielonej pietruszki. Smacznego!






1 komentarz:

  1. Coś pięknego ! Estetyka podania to podstawa dla oka !

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly