wtorek, 13 maja 2014

Warstwowy deser z truskawkami

Dzisiejsza propozycja to lekki warstwowy deser z truskawkami, jogurtem naturalnym i… kawałkiem babki pomarańczowej. Zapasy babki zostały nam jeszcze zamrożone po świętach i długo nie mogłyśmy wymyślić jak je wykorzystać. Jakoś sama babka dziwnie nam się podczas Wielkanocy przejadała :p W końcu wymyśliłyśmy warstwowy deser z jej udziałem. Był to strzał w dziesiątkę. Pyszny, delikatny, całkowicie zaspokajający żądzę słodkości w organizmie :). Jeśli nie macie babki, nic straconego, wystarczy zastąpić ją biszkoptami lub herbatnikami, a deser wyjdzie równie smaczny.



Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
  • Ok 10 truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ½ limonki
  • Duże opakowanie jogurtu naturalnego 
  • 2 kawałki babki ( można zastąpić biszkoptami lub herbatnikami)
  • 3 kosteczki czekolady gorzkiej


W garnuszku umieszczamy truskawki, dodajemy cukier oraz sok z połowy limonki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a truskawki puszczą sok (około 5 minut). Odstawiamy garnek na bok by nieco przestygł. Babkę kruszymy na malutkie kawałki. Jeśli mamy biszkopty lub herbatniki robimy dokładnie tak samo. Przygotowujemy 3 wysokie szklanki. Na dnie umieszczamy pokruszone ciasto, na to wykładamy jogurt naturalny (w takiej ilości by stworzyły „warstwę”)*. Nieco przestygnięte truskawki blenderujemy na mus. Wykładamy jako następną warstwę. Następnie nakładamy jogurt oraz resztę pokruszonej babki. Czekoladę topimy w mikrofali i polewamy wierzch deserów. Ozdabiamy np. listkiem mięty. Smacznego.


*Nie podajemy dokładnej ilości bo zależy ona od szerokości szklanek. Kolejność warstw jest również dowolna i można ją swobodnie zmieniać :)



6 komentarzy:

  1. Jaki piękny deser truskawkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny deser w pięknym otoczeniu. Pozazdrościć tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie :)) jak kolorowo i pięknie u Was :))

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ piękny! zjadłabym takie 3!

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiało być pyszne a zarazem lekkie... No i zapach tych kwiatków dookoła :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly