poniedziałek, 30 czerwca 2014

Grillowane filety z kurczaka z truskawkami

Największy blog kulinarny naszego kraju urzekł nas ostatnio przepisem na grillowane piersi z kurczaka z truskawkami. Koniecznie musiałyśmy wypróbować takie smakołyki. Efekt jest zaskakujący. Pikantne filety z kurczaka z delikatnymi słodkimi truskawkami. Co ciekawe, danie najbardziej przypadło do gustu męskiej części naszej rodziny, więc polecamy szczególnie panom :)




Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka (promocję -20% na cały drób znajdziecie TUTAJ)
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miody
  • 2 łyżeczki płatków chili
  • 3 łyżeczk soku z limonki
  • 1 łyżeczka skórki z limonki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka świeżych listków rozmarynu
  • Świeżo mielony pieprz, sól
  • Około 1 szklanki pokrojonych truskawek


Filety z kurczaka myjemy oraz suszymy. Oprószamy z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Następnie układamy je w głębokim talerzu i dodajemy przyprawy: chili, paprykę, rozmaryn, skórkę oraz jedną łyżeczką soku z limonki i 2 łyżki oliwy. Całość mieszamy i odkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. W miseczce mieszamy ocet balsamiczny, miód, 2 łyżeczki soku z limonki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz oraz truskawki. Rozgrzewamy patelnie grillową. Kładziemy na niej filety i smażymy około 4 minut z jednej strony i mniej więcej tyle samo z drugiej (na mięsie powinny pojawiać się ciemne paski.) Następnie polewamy sosem z truskawkami i po chwili odstawiamy z ognia. Dekorujemy świeżym rozmarynem i podajemy np. z frytkami z piekarnika i sałatką.






2 komentarze:

  1. Dwie rekomendacje w jednym to musi być coś zjawiskowego. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie kurczaka z truskawkami! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly