piątek, 6 czerwca 2014

Zupa krem z kalafiora

Moja starszaa latorośl jest od kilku dni chora, w związku z czym aktywnie gotuje zupy by zjadł cokolwiek ciepłego. Jednakże rosół już nam się zdecydowanie przejadł, a pomidorowej nie lubi. Zainspirowana dość niską ceną kalafiora postanowiłam przygotować mu zupę krem z tego warzywa. Efekt przeszedł moje oczekiwania: zupa była pyszna,  a maluch wcinał ze smakiem. A co najważniejsze… przygotowuje się ją ekspresowo.




Składniki:
  • Główka kalafiora 
  • 3 marchewki
  • 0,5 litra bulionu
  • Sól, świeżo mielony pieprz

Kalafior tniemy na różyczki. Marchewkę obieramy i kroimy w paski. Warzywa gotujemy aż będą miękkie w lekko osolonej wodzie. Bulion w osobnym garnku podgrzewamy i dodajemy ugotowane warzywa. Zupę następnie blenderujemy  i doprawiamy solą oraz pieprzem.Smacznego.


1 komentarz:

  1. Ma niesamowity kolor :) Zapraszam w odwiedziny: culinaryisland.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly