wtorek, 23 września 2014

Hamburgery według przepisu Magdy Gessler

Jesteśmy wielkimi fankami domowych hamburgerów i  przyrządzałyśmy je już na wiele sposobów. Dzisiaj zainspirowały nas przyprawy, które p. Magda Gessler dodawała do hamburgerów w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”. Poniżej odtworzyłyśmy skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka.




Ilość porcji: 6
Składniki:
Na hamburgera:
  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 jajko 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 świeża papryczka chili
  • ½ łyżka kolendry
  • ½ łyżka imbiru w proszku
  • 4 łyżki oleju
  • Odrobina sosu sojowego
  • Gorczyca
  • Pieprz
  • Sól

Dodatki:
  • 6 bułek z sezamem
  • 6 plasterków żółtego sera 
  • 3 ogórki konserwowe
  • Pomidor 
  • Sałata 
  • Majonez, ketchup

Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i ucieramy na gładką masę. Papryczkę chili toczymy po stole ręką, rozcinamy i wysypujemy pestki. Kroimy drobno i dodajemy do przypraw. Ząbek czosnku obieramy i rozgniatamy, również dodajemy do przypraw. Całość jeszcze chwile ucieramy i dorzucamy do mięsa. Cebulę bardzo drobno kroimy i dorzucamy do miski. Dodajemy również jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy na natłuszczonej patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę w piekarniku, po 2 minutkach kładziemy na spodniej stronie żółty ser i wkładamy jeszcze na minutkę. Wyciągamy. Układamy sałatę, mięso, pomidor, ogórek oraz majonez lub ketchup. Zamykamy bułkę i podajemy póki jest ciepła. U nas z dodatkiem frytek z piekarnika. Smacznego.



14 komentarzy:

  1. Robiłam parę rzeczy wedle jej przepisów-wszystko wychodziło super,więc spróbuję i takich hamburgerów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Treściwe ,ulubione mężowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm.... Domowe najlepsze!:) super! Smacznie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie przepadam za burgerami, ale chętnie zrobiłabym takie mojemu chłopakowi - na pewno się ucieszy :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Burgery uważane były za bardzo bee, ale przecież domowy i prawdziwy to jest właśnie to. Dobre gatunkowo mięso i właściwe dodatki, żadnych wypełniaczy, polepszaczy smaku nic tylko SAMO ZDROWIE. Ten burger prezentuje się świetnie i widać że jest dumny ze swojego składu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oooo zacne :P Zdecydowanie jadłabym :D Choć dziś na śniadanko miałam: http://www.roadamerican.pl/pl/steki/steki_na_wage.html <- też pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. W przepisie brakuje zimnego bulionu dodawanego do mięsa w trakcie wyrabiania.😉

    OdpowiedzUsuń
  8. W przepisie brakuje zimnego bulionu dodawanego do mięsa w trakcie wyrabiania.😉

    OdpowiedzUsuń
  9. Wydają się trochę suche ale i tak pewnie warte grzechu :)

    - - -
    Zobacz dania jakie oferuje restauracja Road American.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jakoś nie mogę się przekonać żeby zacząć sama rządzić w kuchni, a jeżeli chodzi o burgery i kuchnię amerykańską to zdecydowanie wymiata road menu , knajpa we wrocławkim Sky Tower. POlecam z całego serca jak będziecie przejazdem. Myślę, że burgery Magdy Gessler się chowają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeżeli chodzi o Road American Restaurant to bardzo często tam jadam. Ciężko spotkać we Wrocławiu restaurację lepiej oddającą Amerykańską kuchnie. Sosy jak i wołowina to największe plusy serwowanych przez nich hamburgerów.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly