środa, 22 kwietnia 2015

Pesto z pieczonej papryki i orzechów włoskich z makaronem

Były już rozmaite propozycje na zielone pesto, dzisiaj przełamujemy ten ciąg i będzie pesto czerwone. Przygotowane z pieczonej papryki i orzechów włoskich w połączeniu z makaronem i odrobiną serka mascarpone daje niezwykle sympatyczny, delikatny smak. Przypadł do gustu nawet mojemu małemu niejadkowi (wielkiemu fanowi papryk w każdej postaci :)).
 Przepis zaczerpnięty z gazety GoodFood Polska numer 2.





Potrawa wolna od glutenu. *
Czas przygotowania: 15 minut + czas na pieczenie papryki
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 400g wybranego makaronu 
  • 50g serka mascarpone 
  • 70g orzechów włoskich
  • 25g żółtego sera
  • 2 czerwone papryki  
  • 1 mały ząbek czosnku
  • Kilkanaście listków bazylii
  • 2 łyżki oliwy

*Osoby na diecie bezglutenowej muszą użyć makaronu bez zawartości glutenu.


Papryki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy w 220 stopniach około 15 minut. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie przez kilka minut. Do wysokiej miski wsypujemy obrane upieczone papryki, listki bazylii, żółty ser, 3/4 orzechów włoskich, czosnek oraz dolewamy oliwę. Całość blenderujemy dodając odrobiny wody z makarony jeśli wyjdzie za suche. Na patelni umieszczamy makaron, pesto oraz dorzucamy mascarpone. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia serka. Ciepłe danie wykładamy na talerze, z wierzchu posypujemy orzechami i dekorujemy listkami bazylii, smacznego :)







19 komentarzy:

  1. Musi być bardzo dobre:) Pieczone papryki i prażone orzechy, czosnek i bazylia bardzo aromatyczny i smaczny zestaw;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe pesto, wygląda apetycznie. Takiego z papryką pesto nie jadłam, spróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzechy musiały nadać genialnego smaku :D Bardzo fajna propozycja na zwykły makaron, choć już teraz nie taki zwykły :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapragnęłam taki obiad! Brzmi przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam pieczoną paprykę! myślę, że takie pesto sprawdziłoby się też jako świetna pasta do kanapek

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne pesto, muszę je wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie też zaciekawił ten przepis, muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie jadłam jeszcze czegoś takiego:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego pesto nie jadałam jeszcze. Na pewno spróbuję, bo wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł :) chętnie wykorzystam do tego paprykę pieczoną na grillu :))
    z włoskimi super! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdrowe, apetyczne i nietuzinkowe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe połączenie składników, wygląda przepysznie, a wiadomo, że jemy oczami ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. zaintrygowało mnie to pesto! bardzo ciekawe połączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy pomysł na pesto, szczególnie, że paprykę lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly