środa, 20 stycznia 2016

Jajka zapiekane w awokado

Jeśli śledzicie nasz profil na Facebooku to na pewno wiecie, ze bierzemy udział w organizowaniu wydarzenia „W 2016 nauczę się gotować”. Akcja ma na celu zachęcenie jak największej ilości osób do domowego gotowania :) Na stronie wydarzenia co tydzień mamy inny wątek przewodni, z którym pojawiają się przepisy na dania proste, ale bardzo smaczne :) W tym tygodniu tematem są jajka. Nasza propozycja na ten niezwykle uniwersalny produkt to jajka zapiekane w awokado. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem i oczywiście na stronę całej akcji :)




Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
  • 1 awokado
  • 2 malutkie jajka 
  • szczypiorek
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Awokado przekrajamy na pół. Wyciągamy pestkę. Możemy jeszcze delikatnie wybrać nieco miąższu. Następnie delikatnie wbijamy jajka. Z pewnością zostanie nam nadmiar białka. Tak przygotowane awokado wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15 minut. Obserwujemy jajka, idealnie jeśli zetnie się białko, ale żółtko pozostanie chociaż częściowo płynne. Wyciągamy, obsypujemy solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem. Poddajemy na ciepło. Smacznego :)






6 komentarzy:

  1. Proste a jakie pyszne i efektowne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie koniecznie musimy wypróbować, bo za każdym razem jak je widzimy to nam ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha - robię czasami takie w sobotę na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly