wtorek, 26 stycznia 2016

Makaron z pieczonym kalafiorem a'la carbonara

Makaron z pieczonym kalafiorem a’la carbonara to bardzo fajna, szybka propozycja na sycący i smaczny obiad. Nie wymaga wielu przygotowań, a efekt jest zaskakująco smaczny. Polecam szczególnie osobom zapracowanym :)



Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • Makaron pełnoziarnisty penne dla 4 osób
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • Ok. 100g orzechów włoskich (można zastąpić laskowymi)
  • Ok. 50g parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki oliwy
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pęczek tymianku (można zastąpić suszonym, ale wówczas potrawa traci na smaku)
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz

Kalafior dzielimy na małe różyczki. W misce mieszamy oliwę wraz z posiekanym tymiankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, a następnie mieszamy kalafior z oliwą i układamy na blaszce. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki, posypujemy kalafiora i pieczemy kolejne 5 minut.
W miedzy czasie przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzając makaron zostawiamy nieco wody z jego gotowania. Do sporej patelni przekładamy kalafior z orzechami. Dorzucamy gorący makaron, następnie zalewamy roztrzepanym jajkiem, śmietaną oraz posypujemy parmezanem. Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i przykrywamy na chwilkę pokrywką. Temperatura od makaronu powinna być wystarczająca, aby podgrzać jajko i śmietanę. Jeśli tak się nie stanie możemy delikatnie podgrzać patelnie, uważając by jajko się nie ścięło. Jeśli sos jest zbyt gęsty wówczas dolewamy wodę z makaronu. Na końcu sprawdzamy czy jest dostatecznie doprawione i ewentualnie dorzucamy pieprz i sól. Smacznego.











4 komentarze:

Printfriendly