wtorek, 5 stycznia 2016

Zrazy

Za oknem od kilku dni panuje przeraźliwy mróz. Nasz organizm potrzebuje ciepłych, rozgrzewających i sycących pokarmów, aby mógł odpowiednio się rozgrzać. Idealnie nadaje się do tego tradycyjne danie kuchni polskiej, a mianowicie zrazy. Fantastyczna potrawa dla wszystkich fanów tradycyjnych smaków ( a zwłaszcza mięsożerców).
Do jej przygotowania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence indukcyjnej oraz w piekarnika. Bardzo fajną znajdziecie w sklepie www.garneczki.pl



Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut + 90 minut duszenie
Składniki:
  • 8 płatów karkówki
  • 4 ogórki kiszone
  • kromka czerstwego chleba
  • cebula
  • Ok. 100g boczku w kawałku lub kiełbasy
  • Ok. 400 ml bulionu wołowego
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
Karkówkę rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz świeżo mieloną solą. Ogórki tniemy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy na plastry. Chleb kroimy w paski, podobnie robimy z boczkiem. Na każdym płacie karkówki przy jednym (węższym końcu) układamy po kawałku chleba, boczku, 2 kawałkach ogórka i cebuli. Karkówkę zawijamy w rulonik i związujemy nitką. Rozgrzewamy brytfankę z odrobiną oleju. Obsmażamy zrazy układając je złączeniem do dołu. Wówczas rolady nie rozpadną się. Kiedy obsmażymy na złoty kolor wszystkie zrazy z każdej strony układamy je w brytfance i zalewamy ciepłym bulionem. Dorzucamy liść laurowy oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Czekamy aż zacznie wrzeć i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 90 minut. Pod koniec duszenia sprawdzamy czy sos jest odpowiednio doprawiony i dodajemy przyprawy jeżeli są konieczne. Kontrolujemy również ilość bulionu i uzupełniamy w razie konieczności. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy brytfankę z piekarnika i zostawiamy na kilka minut.  Poddajemy na ciepło np. z pyzami i buraczkami. Smacznego :)










                                         Post powstał przy współpracy ze sklepem garneczki.pl

5 komentarzy:

  1. Taki konkretny obiad teraz jest konieczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam. Mój tato jest mistrzem zrazików :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze do tego buraczki i jest przepyszny obiad :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly