wtorek, 5 stycznia 2016

Zrazy

Za oknem od kilku dni panuje przeraźliwy mróz. Nasz organizm potrzebuje ciepłych, rozgrzewających i sycących pokarmów, aby mógł odpowiednio się rozgrzać. Idealnie nadaje się do tego tradycyjne danie kuchni polskiej, a mianowicie zrazy. Fantastyczna potrawa dla wszystkich fanów tradycyjnych smaków ( a zwłaszcza mięsożerców).
Do jej przygotowania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence indukcyjnej oraz w piekarnika. Bardzo fajną znajdziecie w sklepie www.garneczki.pl



Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut + 90 minut duszenie
Składniki:
  • 8 płatów karkówki
  • 4 ogórki kiszone
  • kromka czerstwego chleba
  • cebula
  • Ok. 100g boczku w kawałku lub kiełbasy
  • Ok. 400 ml bulionu wołowego
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
Karkówkę rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz świeżo mieloną solą. Ogórki tniemy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy na plastry. Chleb kroimy w paski, podobnie robimy z boczkiem. Na każdym płacie karkówki przy jednym (węższym końcu) układamy po kawałku chleba, boczku, 2 kawałkach ogórka i cebuli. Karkówkę zawijamy w rulonik i związujemy nitką. Rozgrzewamy brytfankę z odrobiną oleju. Obsmażamy zrazy układając je złączeniem do dołu. Wówczas rolady nie rozpadną się. Kiedy obsmażymy na złoty kolor wszystkie zrazy z każdej strony układamy je w brytfance i zalewamy ciepłym bulionem. Dorzucamy liść laurowy oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Czekamy aż zacznie wrzeć i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 90 minut. Pod koniec duszenia sprawdzamy czy sos jest odpowiednio doprawiony i dodajemy przyprawy jeżeli są konieczne. Kontrolujemy również ilość bulionu i uzupełniamy w razie konieczności. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy brytfankę z piekarnika i zostawiamy na kilka minut.  Poddajemy na ciepło np. z pyzami i buraczkami. Smacznego :)










                                         Post powstał przy współpracy ze sklepem garneczki.pl

6 komentarzy:

  1. Taki konkretny obiad teraz jest konieczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam. Mój tato jest mistrzem zrazików :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze do tego buraczki i jest przepyszny obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Odmiana dla tych z wołowiny - super. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. The influence of blogs and articles extends beyond the online realm. Many traditional media outlets and publishing companies have embraced digital platforms to share their content, reach a wider audience, and stay relevant in the digital age. banned from bumble This transition has transformed the landscape of journalism and publishing, making news and articles more accessible and interactive.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly