środa, 27 stycznia 2016

Stek z kalafiora

Stek z kalafiora to nic innego jak kalafior pieczony w formie płatów. Bardzo pyszny, aromatyczny i niezwykle atrakcyjny wizualnie. Idealny jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Zrobiłam, skosztowałam i przepadłam :) Polecam!
Do przygotowania tego dania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence i w piekarnika. Moja pochodzi ze sklepu www.garneczki.pl




Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia
Składniki
  • 1 kalafior
  • Łyżka oleju roślinnego
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
Kalafior rozcinamy na pół, tak by przeciąć głąb na środku. Z każdej połówki odmierzamy mniej więcej 2 cm i ścinamy resztę. Można ją wykorzystać np. do zupy. Rozgrzewamy patelnie lub brytfankę z łyżką oliwy. Koniecznie taką, którą można później wstawić do piekarnika. Kalafiora oprószamy solą i pieprzem. Delikatnie przenosimy na rozgrzaną brytfankę przyprawami do dołu. Oprószamy z drugiej strony. Po 2 minut obracamy steki. Po kolejnych 2 wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy kalafiora i zajadamy :)





Kalafior po podsmażeniu


Kalafior po upieczeniu


                                        Post powstał przy współpracy ze sklepem garneczki.pl

5 komentarzy:

Printfriendly