Strony

niedziela, 23 września 2018

Sałata z serem halloumi


Dzisiaj mamy dla Was propozycję na prostą i pyszną sałatkę z udziałem sera halloumi. Jest to nasze najnowsze odkrycie i na stronie pojawia się po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Warto go kupić i dodawać do sałatek, ale uwaga najlepiej smakuje na ciepło! Wypróbujcie naszą propozycję do tego sera lub skomponujcie całkiem nową sałatkę.

sobota, 1 września 2018

Pijcie wodę bo zdrowia Wam doda!


Pijecie wodę w ciągu dnia?
Nie herbatę, kawę, sok, czy kolorowe napój, a właśnie wodę? 

Jeśli nie to czas to zmienić! Nasz organizm (zwłaszcza w okresie letnim) potrzebuje jej całkiem sporo.  Człowiek składa się w około 70% z wody, ale wodę tą nieustannie tracimy.  A straty trzeba uzupełniać, najlepiej tym co tracimy… a nie tracimy przecież soków, czy kompotów :) Zresztą te nie Swoje własne, nie żadne sklepowe z toną cukru. Wodę z ogórkiem, miętą, truskawką, cytryną byle wodę. Moim faworytem w tym roku była ogórkowa woda smakowa, rok temu zapijałam się truskawkową woda smakową, a za rok chyba królować będzie z malinami :) Wystarczy jakiś fajny dzbanek filtrujący ( taki jak na przykład nasz boski Aquaphor Onyx który uwielbiam za cudowny, nieco retro kształt. Jego dodatkowym atutem
jest fakt, iż wzbogaca wodę w magnez!) i dodatki w ilościach dowolnych. Błagam Was tylko nie kupujcie nagminnie wody w plastikowych butelkach, nasza domowa (zwłaszcza po użyciu dobrej jakości dzbanka filtrującego takie jak firmy Aquaphor, o których możecie doczytać tutaj) jest równie smaczna, a nie produkujemy przy tym ogromnych ilościach plastików, z którym już w tej chwili nasza planeta nie może się uporać.
są dla nas korzystne ze względu na ilość cukru. Sprawdzaliście to kiedyś? Nawet (niby niepozorne) zwykłe wody smakowe mają go całkiem sporo… Najlepiej pijcie czystą wodę, a jeśli już nie możecie na wodę patrzeć to zróbcie sobie wody smakowe.
Przekonałam Was? jeśli tak to na zdrowie!

środa, 29 sierpnia 2018

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Mamy dzisiaj dla Was bardzo fajny i prosty przepis na placek z rabarbarem i kruszonką.  Korzystajcie póki możemy cieszyć się ze świeżego rabarbaru :)

niedziela, 12 sierpnia 2018

Filety z kurczaka w masełku szałwiowym


Sąsiadka kilka dni temu obdarowała nas kilkoma gałązkami szałwii. Wyglądały i pachniały wspaniale! Nie chcąc zmarnować ani listka tego aromatycznego zioła w naszej kuchni zaczęły królować ziemniaczki z szałwią, pizze, zupy, makarony no i mięsko. Dzisiaj podsyłamy przepis na jedno z najbardziej klasycznych połączeń szałwii, a mianowicie masło i pyszny filet z kurczaka.
Inspirację na przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Kwestia Smaku.

piątek, 10 sierpnia 2018

Chłodnik litewski z korzenia buraka


W ostatnich dniach miałam niemały problem ze znalezieniem botwinki. Już się wystraszyłam, że czas moich ukochanych chłodników minął bezpowrotnie…. (w sensie że aż do przyszłych wakacji :)) Wtedy postanowiłam przyrządzić chłodnik z samych korzeni buraka. Wyszedł bardzo aromatyczny i zaskakująco smaczny :)

środa, 8 sierpnia 2018

Ogórkowa woda smakowa


W taką falę upałów jaka nawiedziła nasz kraj należy pamiętać o piciu sporej ilości wody (co najmniej 2 litry w ciągu dnia!) Po kilku dniach jednak taka „zwykła” woda przestaje cieszyć nasze podniebienia. Na ratunek przychodzą wtedy wody smakowe. Tych ze sklepów raczej unikajmy (mają tone cukru!) Zdecydowanie lepsze są domowe wody smakowe :) . Proponowałyśmy już truskawkową wodę smakową, a dzisiaj mamy dla Was pomysł na ogórkową wodę smakową. Ogórek nadaje wodzie świeży, orzeźwiający smak...  zresztą wypróbujcie sami bo przepis jest banalnie prosty.



Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: około 6 szklanek
Składniki:
  • 2 litry wody
  • Zielony ogórek
  • ½ cytryny


Wodę nalewamy do wysokiego dzbanka lub karafki. Ogórka tniemy na cieniutkie paseczki (my to robimy przy pomocy obieraczki do warzyw) i wkładamy do wody. Cytrynę tniemy na plasterki i dorzucamy do dzbanka. Całość pozostawiamy na pół godzinki, aby smaki się przeniknęły. Podajemy z kostkami lodu. Smacznego








środa, 1 sierpnia 2018

Zupa z fasolki szparagowej


Lato to czas kiedy w pełni można korzystać z dobroci świeżych owoców i warzyw. Jednym z warzyw, które mi się z latem kojarzy najbardziej to fasolka szparagowa. Zazwyczaj zajadamy ją ze smażoną bułeczką tartą, ale tym razem postawiłam dodać ją do zupy tak jak robiła moja babcia* ;)  Poniżej podsyłam przepis ;)


Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4 
Składniki:
  • Garść fasolki szparagowej białej i zielonej (lub jednego z rodzajów, może być mrożona)
  • 2 duże ziemniaki (u mnie dodatkowo kilka malutkich)
  • Kawałek białej części pora
  • Marchewka
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • Łyżka oliwy





Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i tniemy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa myjemy i obieramy. Pora tniemy na paski, a cebulę, ziemniaki i marchewkę w kostkę.
Do garnka wlewamy oliwę i stawiamy na ogniu. Wrzucamy cebulkę i czekamy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku i podsmażamy minutkę. Po tym czasie dorzucamy ziemniaki i marchewkę. Ponownie smażymy 2-3 minuty  i dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i płaską łyżeczką kurkumy. Mieszamy całość i po chwili dorzucamy fasolkę szparagową. 
Zupę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, zostawiając na małym ogniu. Gotujemy tak długo, aż fasolka będzie miękka. Podajemy na ciepło, smacznego.

*Babcia zazwyczaj taką zupkę zabielała przy pomocy śmietany. Ja ze względu na upały tego nie zrobiłam. Jeśli ktoś miałby ochotę wystarczy dodać zahartowaną śmietanę 18% (najlepiej produkt przeznaczony do zup i sosów).









wtorek, 24 lipca 2018

Kruche ciasto z budyniem i musem z papierówek

 Zostałam ostatnio obdarowana znacznym zapasem papierówek. Zrobiłam z nich mus, kompot, przecier i oczywiście ciacho :) Przepis na bardzo fajne ciasto no kruchym spodzie z budyniem i musem z papierówek podrzucam poniżej. 

Ps. Zamiast piec mus z papierówek specjalnie do ciasta można wykorzystać gotowy mus jabłkowy ze słoika

piątek, 20 lipca 2018

Burgery z czerwonej fasoli


Słyszeliście o kampanii "Jedz jak mistrz"? My dowiedziałyśmy się o niej zaledwie kilka tygodni temu, a popieramy ją rękami i nogami. Kampania powstała przy współpracy z piłkarzami FC Barcelona (co dla nas nie jest jakoś szczególnie istotne) i ma na celu zachęcenie dzieci do zdrowego odżywiania się (a to istotne jest bardzo!). Same mamy w domu dzieci i same wiemy jak trudno nakłonić je do spożywania pełnowartościowych, zdrowych posiłków. Dzieci są zasypywane reklamami, które wmawiają im że ciastka na śniadanie są okej, a płatki śniadaniowe to samo zdrowie. Już kilkulatek jest zmanipulowany przez kolorowy świat telewizji i gazet. Naszym zadaniem: rodziców, babć, wujek i cioców jest aby tłumaczyć dziecku jest fajne zdrowe, pożywne, a co niekoniecznie takie jest (tak wiem, daleka droga przed nami..)
W ramach akcji #jedzjakmistrz Monika Mrozowska przedstawiła nam alternatywę dla mięsnych burgerów, a mianowicie burgery z czerwonej fasoli. Jako wielkie fanki mięsa byłyśmy dość sceptycznie nastawione, ale że nie boimy się wyzwań, gotowałyśmy je z ciekawością. Smak całkiem nas zaskoczył. Burgery były bardzo fajne, delikatne w smaku i doskonale pasowały do ciemnej bułki i warzywnych dodatków. Danie niezwłocznie powtórzyłyśmy w domu testując na dzieciakach. Z domowych ketchupem zajadały z wielką chęcią :)
Wersja dla nas zawiera konfiturę z czerwonej cebuli. Całość wyszła niezwykle smacznie i może konkurować z niejednym mięsnym burgerem. Polecamy burgery, jak i zachęcanie dzieci na każdym możliwym kroku do zdrowego odżywania się :)


poniedziałek, 16 lipca 2018

Sałatka na ciepło z pomidorkami cherry


Podczas wizyty na tegorocznym Seebloggers miałyśmy okazje uczestniczyć w warsztatach z Mamut Polska. Tam wraz z szefem Robertem Harna przygotowywaliśmy fantastyczną sałatkę z pomidorków cherry na ciepło. Wystarczy dosłownie kilka składników, chwila w kuchni a efekt nieziemski :) Dzisiaj podsyłamy Wam przepis :)

czwartek, 12 lipca 2018

Szakszuka ze szpinakiem i zielonym groszkiem


Lato ze swoim bogactwem owoców i warzyw sprzyja eksperymentowaniu w kuchni. Podczas ostatnich zakupów na ulubionym straganie dostrzegłam piękny, zielony szpinakiem. Kupiłam go niezwłocznie. Dopiero w domu zaczęłam zastanawiać się co z niego przyrządzić.. może pyszne zielone smoothie, aromatyczne kaszotto lub niezwykłą sałatkę. Ostatecznie stanęło na dość oryginalnej szakszuce ;) Z dodatkiem cebulki i suszonych pomidorów stanowił pyszną całość. Zwieńczeniem dania było rozpływające się żółto… polecam nie tylko na śniadanie ;)

sobota, 7 lipca 2018

Makaron z kurczakiem i szparagami

Sezon na szparagi dobiega końca… rozpaczacie tak samo jak my? :( ledwo co kilka dni temu pojawiły się na rynku, a już sprzedawcy ostrzegają, że za chwilę ich nie będzie. By ponownie się nimi cieszyć trzeba będzie czekać cały kolejny rok… Na osłodę, zanim zupełnie się skończą zaserwowałyśmy w naszej kuchni makaron z kurczakiem i szparagami, a wszystko w kremowym sosie mascarpone…. totalna pychota!Podrzucamy przepis, aby nacieszyć się nim póki można ;)

wtorek, 3 lipca 2018

Zdrowe i smaczne przepisy

Dzisiaj mamy dla Was niespodziankę: przepyszny, darmowy e-book ze zdrowymi i cudownymi przepisami na dania wytrawne i słodkie. Znajdziecie tam przepisy na dania bez glutenu, bez laktozy, jak i wegetariańskie. Doskonała okazja aby zmienić swoje nawyki żywieniowe lub wprowadzić je na nowe tory. Nad powstaniem e-booka pracowało kilka blogerek, przez kilka miesięcy, a efektem jest cudowne 50 stron pełnych fantastycznych zdjęć i wspaniałych przepisów.


Za skład była odpowiedzialna Ewa
Zaś za cudowną oprawę graficzną Sylwia z agencji 13design
Im obu należą się szczególne podziękowania z poświęconą energię i czas!

Równocześnie dziękuje wszystkim dziewczyną, które zaangażowały się w tworzenie e-booka tworząc wspaniałe przepisy i fantastyczne zdjęcia :)

Aby pobrać e-booka wystarczy kliknąć w obrazek :)





środa, 20 czerwca 2018

Makaroniki orzechowe

Beziki, torty Pavlowa i makaroniki to mityczne słodkie stwory cukiernictwa, które wprawdzie doskonale smakują i wyglądają, ale w warunkach domowych są nie do wykonania. Dawno temu postanowiłam rozprawić się z pierwszymi dwoma. Podniosłam swoją tarczę w postaci blachy do pieczenia i zbroję w postaci robota kuchennego (który bądź co bądź wygląda trochę jak machina wojenna) i wytoczyłam wojnę bezą, bezikom i tortom. Walka ta okazał się bardzo krótka i wielce nierówna bowiem dość szybko ją wygrałam. Kilka miesięcy temu nadszedł czas na trzecią bitwę. Tym razem przeciwnikiem miały być makaroniki. To spotkanie nie było ani krótkie, ani łatwe… Wojna (tak, tak przerodziło się to zdecydowanie w wojnę!) miała wiele bitew, w których raz wygrywałam ja z moimi towarzyszami tylkami i dzielnym piekarnikiem,  innym razem zdecydowanie białka uparcie rozlewając się, uciekając i nie tworząc upragnionych blatów makaronikowych… Jednak, wspaniałomyślnie i jednogłośnie po długiej i wyczerpującej walce mogę stwierdzić, że wojnę tę ostatecznie wygrałam. Moi pomocnicy w kuchni sprawili się dzielnie, nie ulękli się rozlanym ciastom, rozpływającym białkom i klapniętym bezą. Daliśmy radę i staliśmy się mistrzami w tej wojnie. Od tej pory nie straszne nam są zarówno beziki, Pavlowe jak i makaroniki…

Przygotowaliśmy dla Was cykl makaronowych przepisów zaczynając od makaroników z orzechami laskowymi, bowiem wszystkie tradycyjne na mielonych migdałach znikały zanim zdążyłam zrobić zdjęcia… Ale nie bójcie się, jutro kolejna batalia, tym razem na pewno ją dla Was uwiecznię ze szczegółami.

wtorek, 5 czerwca 2018

Gołąbki z młodej kapusty



Mam kilka takich potraw, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Jest to fasolka szparagowa z bułką tartą i jajkiem sadzonym, nieodłączny element pobytu na działce u dziadków. Jest to pieczona karkówka popisowe danie mojego taty, czy warzywne spaghetti mamy. Są też potrawy, które kojarzą mi się z pewnymi miejscami. Takim daniem są gołąbki. Podawali je zawsze podczas obozów sportowych na które jeździłam odkąd byłam mała. Ich smak i wygląd przypomina mi lasy, jeziora i wycieczki na kajakach. Mimo, że wiele razy próbowałam odtworzyć ten smak to nie udało mi się. Po wielu próbach doszłam do wniosku, że to wcale nie o smak chodzi, ale o czas i miejsce. Teraz robię gołąbki nie po to by spróbować osiągnąć tamten kunszt kulinarny, ale po to by przypomnieć sobie tamte czasy.


poniedziałek, 21 maja 2018

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i żółtym serem


W ostatnim czasie ziemniaki w naszym domu odeszły na drugi plan ustępując miejsca kaszą rozmaitego typu. Postanowiłam zmienić ten stan rzeczy (głównie ze względu na mają wielką miłość do tych bulw, co nieodzownie widać w mojej figurze😉). By to zrobić postanowiłam je zaserwować z boczkiem i serem, a całość zapiec w piekarniku… ach co to był za zapach! Totalnie fenomenalny, a smak nie ustępuje mu ani na krok! Zdecydowanie polecam!

czwartek, 17 maja 2018

Szparagi zawijane w boczku


Lepsze w smaku niż szparagi w panierce są tylko szparagi zawijane w boczku :)To mój absolutny faworyt jeśli chodzi o szparagi: kruche, aromatyczne i przede wszystkim niezwykle smaczne!

wtorek, 8 maja 2018

Szparagi w panierce z piekarnika


Sezon na jedne z moich ukochanych warzyw zakwitł w pełni. Tuż obok botwinki i mizerii z ogórków, szparagi to dla mnie zdecydowana oznaka wiosny. To z kolei oznacza dużą ilość świeżych warzyw
 z których można wyczarowywać w kuchni prawdziwe cuda! Wiosna to w moim rankingu absolutny numer jeden pór roku i cudowności na talerzach. Coś czuje że ten sezon będzie równie smaczny 
( jeśli nie smaczniejszy) niż poprzedni. Na początek szparagi zapiekane w panierce. Mniam!

czwartek, 3 maja 2018

Powrót do korzeni

                      W kuchni tak jak w modzie zmieniają się trendy i zwyczaje, które akurat są na topie. Pamiętam kiedy zaczynałyśmy naszą przygodę w blogowaniu bardzo popularnym tematem były torty z masą cukrową.Wszyscy je robili i każdy tworzył naprawdę niesamowite dzieła. Później była moda na dietę Dukana więc wszędzie dookoła był wysyp przepisów na dania przygotowane z samego białka, ewentualnie z warzywami. Następnie pojawiła się moda na dania kuchni francuskiej (związana z ekranizacją filmu Julie&Julia). Kolejną modą (która trwa do dzisiaj i mamy nadzieję zostanie na stałe) to kult warzyw, wkrótce potem pojawił się trend na ograniczanie cukru i
dokładnego czytanie składu. I to bardzo dobry i słuszny trend. Omijanie gotowych posiłków i ograniczanie cukru czyni nie tylko dobrze dla naszej figury, ale też dla naszego zdrowia. Najnowsze trendy są związane z powrotem do korzeni. Do prostych podstawowych smaków i starych zapomnianych produktów, a tym samym przepisów. Jest to cudowna moda, która pozwala, aby do naszych łask wróciły domowe przetwory i lecznicze produkty z naszych łąk i lasów. W Internecie roi się od pytań jak zrobić syrop z pędów sosny (czyni cuda w trakcie przeziębienia i nieżycie nosa), zupę z pokrzyw (naprawdę niepowtarzalny smak) czy podpłomyki (ach ten smak dzieciństwa!). Na straganach pojawiły się dawno zapomniane warzywa takie jak topinambur, czy wężymord. Na aukcjach Internetowych są poszukiwane stare książki, a wiele z Gospodyń domowych coraz
częściej sięga do notatników i zeszytów z przepisami naszych babć. My same wyciągnęłyśmy dawno zapomnianą książkę „Kuchnia domowa” wielokrotnie czytaną przez naszą mamę. Posklejana, poplamiona istna skarbnica wiedzy kulinarnej. Trendy o których piszę dostrzegają producenci i wychodzą nam naprzeciw. Wracają w swoich przepisach do tradycyjnych receptur, starają się powrócić  do smaków dawnych lat. Pojawiają się przyprawy, których używały nasze babcie, a na półki sklepowe wracają chociażby dżemy z rabarbarem. Jednym z takich trendów jest pojawienie się Wódki Toruńskiej Ziemniaczanej z polskich ziemniaków produkowanej przez Toruńskie Wódki Gatunkowe.  Zresztą nie tylko w kuchni widzimy powrót do korzeni. Ludzie coraz częściej sięgają po dary natury, jak i na jej łono wracają. Widać zdecydowany trend ciągnący nas do warzyw, prostych posiłków przygotowanych w domu od podstaw i powrotu zapomnianych retro warzyw. Oby te trendy utrzymały się jak najdłużej!

niedziela, 22 kwietnia 2018

Pieczone pałki z kurczaka


Mamy dla Was super szybki przepis na chrupiące pałki z kurczaka.
Jeśli jesteście fanami drobiu (tak jak my), dodatkowo zdecydowanie cenicie swój czas (albo zwyczajnie go nie macie bo gonicie między domem, a pracą) to przepis dla Was. Całą robotę odwala za Was piekarnik, a Waszym najtrudniejszym zadaniem pozostaje zjedzenie tych aromatycznych pyszności!

czwartek, 29 marca 2018

Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym

Nadszedł czas na hiper mocne czekoladowe babeczki z czekoladowym kremem.
Podwójna czekoladowa radość 😊 
U nas w wersji wielkanocnej z jajkami, 
ale można je ominą czyniąc babeczki idealne na każdą okazję 😊

poniedziałek, 26 marca 2018

Ragu z kaczki


Jeśli szukacie w swojej domowej kuchni nowych, ciekawych sosów do makaronu to jest to przepis dla Was. Ragu oznacza mięsny sos, który gotuje się niezwykle długo. My wykorzystałyśmy nogi z kaczki do jego przygotowania. Dodatkowo użyłyśmy cynamonu w trakcie gotowania co dało bardzo fajny efekt. Jako że nogi od kaczki nie są, aż tak drogie jak na przykład piersi wypróbujcie ten przepis koniecznie. Liczymy że przypadnie Wam do gustu.

sobota, 24 marca 2018

Wielkanocna babka jogurtowa

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji (jak i bardzo wyczekiwanej już wiosny :)) postanowiłyśmy przygotować piękną, zieloną babkę z dodatkiem truskawek i jaj czekoladowych. Ciasto na bazie jogurtu jest fajną propozycją na świąteczny czas (i nie tylko ;))

środa, 21 marca 2018

Awokado zapiekane z jajkiem


Zdrowe, pożywne śniadanie to obecnie niezwykle modny temat. Jednakże niezależnie od mody (która z czasem może przeminąć) śniadanie powinniśmy jeść zawsze. Daję nam ono energię na początek dnia, dostarcza potrzebnych węglowodanów i składników odżywczych by tanecznym krokiem zacząć dzień :) Pożywne śniadanie powinno zawierać warzywa, jak i pełnoziarniste produkty. Ja preferuje śniadania na ciepło, zwłaszcza zimą, ale nie jest to konieczne. Moim osobistym wymaganiem jest jeszcze szybkość przygotowania! Te wszystkie warunki spełnia zapiekane awokado z jajkiem i dowolnymi dodatkami. Dzisiaj przedstawiam moje dwa ulubione: odrobina żółtego sera i papryka. Jednak możecie je zmienić dowolnie według własnych upodobań na chociażby ostre papryczki chili, ser pleśniowy czy boczek :)

piątek, 16 marca 2018

Chipsy z buraka


Macie czasem ochotę coś pochrupać przy piątku? Myślicie również o Waszym ciele i nie chcecie pchać w siebie „śmieciowego” jedzenia? Mamy dla Was idealną alternatywę. Zaraz obok domowych chipsów z marchewek i jarmużu idealnie na wieczorną przekąskę nadadzą się chipsy z buraków. Mniam!

wtorek, 13 marca 2018

Jajka zapiekane w boczku


Jeśli szukacie fajnej propozycji śniadaniowej to mamy dla Was idealny przepis. Jajka zapiekane w boczku są prostym i szybkim daniem na codzienne poranki, jak i na wyjątkowe okazje. Zerknijcie koniecznie na przepis :)

piątek, 9 marca 2018

Babeczki kokosowe z kremem z białej czekolady

Zapraszamy dzisiaj na przepyszne babeczki kokosowe z kremem z białej czekolady. Babeczki są wyborne w smaku, a doskonałym ich uzupełnieniem jest fantastyczny przepyszny krem przygotowany na bazie białej czekolady i śmietany kremówki. Jedyny mankament polega na tym, że musimy pamiętać aby krem zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Ale wierzcie nam są warte tego wysiłku!
Przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Moje Wypieki.

poniedziałek, 5 marca 2018

Surówka z kiszonej kapusty z selerem naciowym



Surówka z kiszonej kapusty jest zawsze dobrą opcją do obiadu. Tym razem proponujemy ją w wersji z selerem naciowym, nadaje on delikatnej nuty chrupkości ;) Polecamy

wtorek, 27 lutego 2018

Mini serniczki czekoladowe z frużeliną truskawkową i bita śmietaną


Kilka dni temu jedno z moich dzieci obchodziło swoje urodziny. Na pytanie czym chce podjąć gości krzyknął radośnie tortem w kształcie LEGO i mini serniczkami. Kiedy próbowałam go wypytać o jakieś wskazówki typu jaki miałby być smak albo jakie kolory, usłyszałam całkiem konkretne życzenia: mają być truskawki, czekolada i koniecznie bita śmietana. W ten sposób stworzyliśmy mini serniczki czekoladowe z dodatkiem frużeliny truskawkowej, wykończone bita śmietaną.
Smak: wyborny, wygląd: wspaniały, misja: zrealizowana ;)


środa, 21 lutego 2018

Zupa krem z kalafiora z batatem dla dzieci

Dzisiaj mamy dla Was propozycję na zupę krem dla dzieci z udziałem kalafiora i batata. Zupy krem to naszym zdaniem jeden z najlepszych sposobów na przemycenie dzieciom sporej ilości warzyw (zwłaszcza tym, które za warzywami nie przepadają:)) Tym razem postawiłyśmy na kalafior oraz batat. Dodatek tego drugiego nadaje zupce fajny kolor oraz sprawia, że jest nieco słodka w smaku. Dla dorosłego może wydawać się nieco nie doprawiona, ale dla małych amatorów zup będzie w sam raz. Polecamy!

piątek, 16 lutego 2018

Tarta z burakiem i pesto

Ci co mnie znają lub śledzą naszą stronę od jakiegoś czasu wiedzą że szczególną miłością darze buraki ;) Miłością długą, mocną i niezwykle silną. Owocuje ona w liczne danie z burakiem w roli głównej, zarówno tej tradycyjnej jak sałatki, czy zupy. Jak i bardziej ekstrawaganckiej jak smoothie, czy ciasta. Tym razem moja wielka sympatia wylądowała w tarcie wraz z towarzystwem sera feta i pesto. Efekt zaiste niezwykły, zachwyci każdego fana buraków (jak i tart :))
Inspiracje na przepis zaczerpnięta ze strony www.nadalin.com.

niedziela, 11 lutego 2018

Sałatka z wędzonym łososiem i awokado

Podczas mojego pobytu w Londynie wpadła mi w oko książka Jamiego Oliviera „5 Ingredients”. Przekartkowałam ją wówczas i zachwyciła mnie prostota przepisów (wszystkie miały tylko 5 składników!), fantastyczne zdjęcia oraz ciekawe, niebanalne propozycje. Bardzo intensywnie rozważałam jej kupno, ale odstraszyła mnie… cena książki. Dość spora jak na moją kieszeń. 
Kilka miesięcy później pojawiła się ta sama pozycja w polskiej wersji językowej. Tym razem postanowiłam ją kupić, jednakże zawsze było coś pilniejszego do kupienia, a jej cena nadal była całkiem spora. Jednakże chyba dość często musiałam o niej wspominać, bo otrzymałam ją pod choinkę w prezencie :) Od tego czasu bardzo intensywnie ją czytuje i zachwycam się przepisami. Wypróbowałam już całkiem sporą ilość, a kolejne czekają w kolejce. 
Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam pozycję śniadaniową do której wracam niezwykle często. Pyszny ogórek, aromatyczny koperek, kremowe awokado, pyszny serek wiejski i pachnący wędzony łosoś – to 5 składników tej potrawy, które tworzą niesamowitą całość. Wypróbujcie!

poniedziałek, 5 lutego 2018

Pączki pieczone z kremem czekoladowym

Z okazji zbliżającego się tłustego czwartku mamy dla Was przepis na pyszne pączki pieczone tym razem w wersji z kremem czekoladowym. Z wierzchu polałyśmy je pyszną gorzką czekoladą, a uroku dodały im pokruszone lifiliozwane owoce. Pączki w takiej wersji to absolutny Hit!:) U nas zniknęły w okamgnieniu :)

Ps. Niech długość przepisu Was nie odstraszy,  pączki w tej wersji robi się niezwykle prosto. Największym mankamentem tego przepisu jest sporo czasu oczekiwania pomiędzy kolejnymi etapami przygotowywania. Powodzenia ;)


sobota, 3 lutego 2018

Węgierski bogracz z ziemniakami

Dzisiaj zapraszamy Was na jednodaniowy, sycący posiłek, który doskonale rozgrzeje w chłodne dni. Węgierski bogracz to doskonała kompozycja mięsa wraz z warzywami. Całości doskonale dopełnia wędzona papryka, która wydobywa sam warzyw. Jest to idealne danie na zimowy obiad, a przy tym oszczędza nam sporo pracy przy zmywaniu ;)

poniedziałek, 29 stycznia 2018

Omlet ze szpinakiem

Bardzo lubimy śniadania na ciepło i jeśli tylko mamy okazję (a przede wszystkim czas) to serwujemy jajecznice, szakszukę lub  grzanki. Tym razem postanowiliśmy do naszych ukochanych omletów dorzucić nieco kolorów. W efekcie do masy jajecznej trafiły liście szpinaku i czerwony pomidor :) Całość zwieńczyły przyprawy i  posiekana natka pietruszki. Smacznego!

niedziela, 14 stycznia 2018

Ciasteczka brownie

Kiedy koleżanka podesłała mi zdjęcia swoich pięknych ciasteczek brownie, od razu poprosiłam o przepis. Pobiegłam do sklepu po składniki i kilka dni później upiekłam je po raz pierwszy. Następnego dnia znowu i znowu…. :) Ciasteczka brownie są kruche na zewnątrz, a miękkie w środku do tego bardzoooo czekoladowe. A ich wykonanie? Dosłownie 10 minut i lądują w piekarniku tylko na…. 10 minut. Następnie najtrudniejszy etap… oczekiwanie aż ostygną :) Jednak wierzcie Mi warte są tego by poczekać na nie kilka minut.