środa, 6 maja 2015

Chipsy z marchewki

Po miłości do chipsów z jarmużu, nadszedł czas mojego romansu z chipsami z marchewki. Wprawdzie trzeba poświęcić nieco czasu na obieranie i krojenie marchewek, ale naprawdę warto. Otrzymamy pyszne, chrupiące, lekko słodkawe chipsy. Idealna alternatywa dla sklepowych, doskonałe dla każdego członka rodziny. Nawet dzieci z wielką ochotą będą po nie sięgać :)




Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut pieczenia
Ilość porcji: 1
Składniki:
  • 1 marchewka 
  • 1,5 łyżki oleju
  • Ulubione przyprawy: np. szczypta soli, tymianek i słodka papryka


Marchewkę myjemy, odcinamy końce i obieramy. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Jeśli mamy odpowiednią tarkę to korzystamy z niej. Ważne jest by wszystkie plastry miały mniej więcej podobną grubość. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Do miseczki (najlepiej zamykanej) wlewamy olej i wsypujemy przyprawy, mieszamy. Dorzucamy marchewkę, zamykamy miskę, a całość potrząsamy. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Umieszczamy w piekarnika najpierw na 10 minut grzanie góra i dół, a potem na kolejne 10 na termoobieg. Wówczas marchewki będziemy mieli mocno przypieczone. Zachęcamy do obserwowania marchewek podczas pieczenia ponieważ różna grubość będzie dochodziła w różnym czasie. U nas plasterki były dość grube bo krojone ręcznie. Przy cieńszych plasterkach czas będzie krótszy. Również jeśli lubimy mniej spieczone na brzegach należy je wyciągnąć wcześniej .Smacznego J








10 komentarzy:

  1. Uwielbiam zwłaszcza z młodych marcheweczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę też wreszcie kiedyś je zrobić:)) Świetna przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  3. Marchewkowe chipsy? Zrobię koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdrowe chrupanko! koniecznie do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. My nigdy nie możemy doczekać aż się chipsy upieką xD

    OdpowiedzUsuń
  6. Przed chwilą pierwszy raz zrobiłam z jarmużu, pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly