Dzisiaj mamy dla Was propozycję na prostą i pyszną sałatkę z
udziałem sera halloumi. Jest to nasze najnowsze odkrycie i na stronie pojawia
się po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Warto go kupić i dodawać do
sałatek, ale uwaga najlepiej smakuje na ciepło! Wypróbujcie naszą propozycję do tego sera lub skomponujcie całkiem nową sałatkę.
niedziela, 23 września 2018
sobota, 1 września 2018
Pijcie wodę bo zdrowia Wam doda!
Pijecie wodę w ciągu dnia?
Nie herbatę, kawę, sok, czy kolorowe napój, a właśnie wodę?
Jeśli nie to czas to zmienić! Nasz organizm (zwłaszcza w okresie letnim)
potrzebuje jej całkiem sporo. Człowiek
składa się w około 70% z wody, ale wodę tą nieustannie tracimy. A straty trzeba uzupełniać, najlepiej tym co
tracimy… a nie tracimy przecież soków, czy kompotów :) Zresztą te nie Swoje własne, nie żadne sklepowe z toną cukru. Wodę
z ogórkiem, miętą, truskawką, cytryną byle wodę. Moim faworytem w tym roku była
ogórkowa woda smakowa, rok temu zapijałam się truskawkową woda smakową, a za
rok chyba królować będzie z malinami :) Wystarczy jakiś fajny dzbanek filtrujący ( taki jak na przykład nasz
boski Aquaphor Onyx który uwielbiam za cudowny, nieco retro kształt. Jego
dodatkowym atutem
jest fakt, iż wzbogaca wodę w magnez!) i dodatki w ilościach
dowolnych. Błagam Was tylko nie kupujcie nagminnie wody w plastikowych
butelkach, nasza domowa (zwłaszcza po użyciu dobrej jakości dzbanka
filtrującego takie jak firmy Aquaphor, o których możecie doczytać tutaj) jest równie smaczna, a nie produkujemy
przy tym ogromnych ilościach plastików, z którym już w tej chwili nasza planeta
nie może się uporać.są dla nas korzystne ze względu na ilość cukru. Sprawdzaliście to kiedyś? Nawet (niby niepozorne) zwykłe wody smakowe mają go całkiem sporo… Najlepiej pijcie czystą wodę, a jeśli już nie możecie na wodę patrzeć to zróbcie sobie wody smakowe.
Przekonałam Was? jeśli tak to na zdrowie!
środa, 29 sierpnia 2018
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Mamy dzisiaj dla Was bardzo fajny i prosty przepis na placek
z rabarbarem i kruszonką. Korzystajcie póki możemy cieszyć się ze
świeżego rabarbaru :)
niedziela, 12 sierpnia 2018
Filety z kurczaka w masełku szałwiowym
Sąsiadka kilka dni temu obdarowała nas kilkoma gałązkami
szałwii. Wyglądały i pachniały wspaniale! Nie chcąc zmarnować ani listka tego aromatycznego
zioła w naszej kuchni zaczęły królować ziemniaczki z szałwią, pizze, zupy,
makarony no i mięsko. Dzisiaj podsyłamy przepis na jedno z najbardziej
klasycznych połączeń szałwii, a mianowicie masło i pyszny filet z kurczaka.
Inspirację na przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Kwestia Smaku.
Inspirację na przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Kwestia Smaku.
piątek, 10 sierpnia 2018
Chłodnik litewski z korzenia buraka
W ostatnich dniach miałam niemały problem ze znalezieniem
botwinki. Już się wystraszyłam, że czas moich ukochanych chłodników minął
bezpowrotnie…. (w sensie że aż do przyszłych wakacji :)) Wtedy postanowiłam przyrządzić
chłodnik z samych korzeni buraka. Wyszedł bardzo aromatyczny i zaskakująco
smaczny :)
środa, 8 sierpnia 2018
Ogórkowa woda smakowa
W taką falę upałów jaka nawiedziła nasz kraj należy pamiętać
o piciu sporej ilości wody (co najmniej 2 litry w ciągu dnia!) Po kilku dniach jednak taka „zwykła”
woda przestaje cieszyć nasze podniebienia. Na ratunek przychodzą wtedy wody
smakowe. Tych ze sklepów raczej unikajmy (mają tone cukru!) Zdecydowanie lepsze są domowe wody smakowe :) . Proponowałyśmy już truskawkową wodę smakową, a dzisiaj mamy dla Was
pomysł na ogórkową wodę smakową. Ogórek nadaje wodzie świeży, orzeźwiający smak... zresztą wypróbujcie sami bo przepis jest banalnie prosty.
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: około 6 szklanek
Składniki:
- 2 litry wody
- Zielony ogórek
- ½ cytryny
Wodę nalewamy do wysokiego dzbanka lub karafki. Ogórka
tniemy na cieniutkie paseczki (my to robimy przy pomocy obieraczki do warzyw) i
wkładamy do wody. Cytrynę tniemy na plasterki i dorzucamy do dzbanka. Całość
pozostawiamy na pół godzinki, aby smaki się przeniknęły. Podajemy z kostkami
lodu. Smacznego
środa, 1 sierpnia 2018
Zupa z fasolki szparagowej
Lato to czas kiedy w pełni można korzystać z dobroci świeżych
owoców i warzyw. Jednym z warzyw, które mi się z latem kojarzy najbardziej to
fasolka szparagowa. Zazwyczaj zajadamy ją ze smażoną bułeczką tartą, ale tym
razem postawiłam dodać ją do zupy tak jak robiła moja babcia* ;) Poniżej podsyłam przepis ;)
Składniki:
- Garść fasolki szparagowej białej i zielonej (lub jednego z rodzajów, może być mrożona)
- 2 duże ziemniaki (u mnie dodatkowo kilka malutkich)
- Kawałek białej części pora
- Marchewka
- Cebula
- Ząbek czosnku
- 1 litr bulionu
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
- Łyżka oliwy
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i tniemy na
mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa myjemy i obieramy. Pora tniemy na paski, a
cebulę, ziemniaki i marchewkę w kostkę.
Do garnka wlewamy oliwę i stawiamy na ogniu. Wrzucamy
cebulkę i czekamy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku
i podsmażamy minutkę. Po tym czasie dorzucamy ziemniaki i marchewkę. Ponownie smażymy 2-3 minuty i dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i płaską
łyżeczką kurkumy. Mieszamy całość i po chwili dorzucamy fasolkę szparagową.
Zupę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, zostawiając na małym ogniu. Gotujemy tak długo,
aż fasolka będzie miękka. Podajemy na ciepło, smacznego.
*Babcia zazwyczaj taką zupkę zabielała przy pomocy śmietany.
Ja ze względu na upały tego nie zrobiłam. Jeśli ktoś miałby ochotę
wystarczy dodać zahartowaną śmietanę 18% (najlepiej produkt przeznaczony do zup i sosów).
wtorek, 24 lipca 2018
Kruche ciasto z budyniem i musem z papierówek
Zostałam ostatnio obdarowana znacznym zapasem papierówek.
Zrobiłam z nich mus, kompot, przecier i oczywiście ciacho :) Przepis na bardzo
fajne ciasto no kruchym spodzie z budyniem i musem z papierówek podrzucam
poniżej.
Ps. Zamiast piec mus z papierówek specjalnie do ciasta można
wykorzystać gotowy mus jabłkowy ze słoika
piątek, 20 lipca 2018
Burgery z czerwonej fasoli
Słyszeliście o kampanii "Jedz jak mistrz"? My dowiedziałyśmy się o niej zaledwie kilka tygodni temu, a popieramy ją rękami i nogami. Kampania powstała przy współpracy z piłkarzami FC Barcelona (co dla nas nie jest jakoś szczególnie istotne) i ma na celu zachęcenie dzieci do zdrowego odżywiania się (a to istotne jest bardzo!). Same mamy w domu dzieci i same wiemy jak trudno nakłonić je do spożywania pełnowartościowych, zdrowych posiłków. Dzieci są zasypywane reklamami, które wmawiają im że ciastka na śniadanie są okej, a płatki śniadaniowe to samo zdrowie. Już kilkulatek jest zmanipulowany przez kolorowy świat telewizji i gazet. Naszym zadaniem: rodziców, babć, wujek i cioców jest aby tłumaczyć dziecku jest fajne zdrowe, pożywne, a co niekoniecznie takie jest (tak wiem, daleka droga przed nami..)
W ramach akcji #jedzjakmistrz Monika Mrozowska przedstawiła nam alternatywę dla mięsnych burgerów, a mianowicie burgery z
czerwonej fasoli. Jako wielkie fanki mięsa byłyśmy dość sceptycznie nastawione, ale że nie boimy się wyzwań, gotowałyśmy je z
ciekawością. Smak całkiem nas zaskoczył. Burgery były bardzo fajne, delikatne w
smaku i doskonale pasowały do ciemnej bułki i warzywnych dodatków. Danie niezwłocznie powtórzyłyśmy w domu testując na dzieciakach. Z domowych ketchupem zajadały z wielką chęcią :)
Wersja dla nas zawiera konfiturę z czerwonej cebuli. Całość wyszła niezwykle
smacznie i może konkurować z niejednym mięsnym burgerem. Polecamy burgery, jak i zachęcanie dzieci na każdym możliwym kroku do zdrowego odżywania się :)
poniedziałek, 16 lipca 2018
Sałatka na ciepło z pomidorkami cherry
Podczas wizyty na tegorocznym Seebloggers miałyśmy okazje
uczestniczyć w warsztatach z Mamut Polska. Tam wraz z szefem Robertem Harna
przygotowywaliśmy fantastyczną sałatkę z pomidorków cherry na ciepło. Wystarczy dosłownie kilka składników, chwila w kuchni a efekt nieziemski :) Dzisiaj
podsyłamy Wam przepis :)
czwartek, 12 lipca 2018
Szakszuka ze szpinakiem i zielonym groszkiem
Lato ze swoim bogactwem owoców i warzyw sprzyja eksperymentowaniu
w kuchni. Podczas ostatnich zakupów na ulubionym straganie dostrzegłam piękny,
zielony szpinakiem. Kupiłam go niezwłocznie. Dopiero w domu zaczęłam zastanawiać
się co z niego przyrządzić.. może pyszne zielone smoothie, aromatyczne kaszotto
lub niezwykłą sałatkę. Ostatecznie stanęło na dość oryginalnej szakszuce ;) Z
dodatkiem cebulki i suszonych pomidorów stanowił pyszną całość. Zwieńczeniem
dania było rozpływające się żółto… polecam nie tylko na śniadanie ;)
sobota, 7 lipca 2018
Makaron z kurczakiem i szparagami
Sezon na szparagi dobiega końca… rozpaczacie tak samo jak my? :( ledwo co kilka dni temu pojawiły się na rynku, a już sprzedawcy ostrzegają, że za chwilę ich nie będzie. By ponownie się nimi cieszyć trzeba będzie czekać cały kolejny rok… Na osłodę, zanim zupełnie się skończą zaserwowałyśmy w naszej kuchni makaron z kurczakiem i szparagami, a wszystko w kremowym sosie mascarpone…. totalna pychota!Podrzucamy przepis, aby nacieszyć się nim póki można ;)
wtorek, 3 lipca 2018
Zdrowe i smaczne przepisy
Dzisiaj mamy dla Was niespodziankę: przepyszny, darmowy e-book ze zdrowymi i cudownymi przepisami na dania wytrawne i słodkie. Znajdziecie tam przepisy na dania bez glutenu, bez laktozy, jak i wegetariańskie. Doskonała okazja aby zmienić swoje nawyki żywieniowe lub wprowadzić je na nowe tory. Nad powstaniem e-booka pracowało kilka blogerek, przez kilka miesięcy, a efektem jest cudowne 50 stron pełnych fantastycznych zdjęć i wspaniałych przepisów.
Za skład była odpowiedzialna Ewa
Zaś za cudowną oprawę graficzną Sylwia z agencji 13design
Im obu należą się szczególne podziękowania z poświęconą energię i czas!
Równocześnie dziękuje wszystkim dziewczyną, które zaangażowały się w tworzenie e-booka tworząc wspaniałe przepisy i fantastyczne zdjęcia :)
Aby pobrać e-booka wystarczy kliknąć w obrazek :)
środa, 20 czerwca 2018
Makaroniki orzechowe
Beziki, torty Pavlowa i makaroniki to mityczne słodkie stwory
cukiernictwa, które wprawdzie doskonale smakują i wyglądają, ale w warunkach
domowych są nie do wykonania. Dawno temu postanowiłam rozprawić się z
pierwszymi dwoma. Podniosłam swoją tarczę w postaci blachy do pieczenia i
zbroję w postaci robota kuchennego (który bądź co bądź wygląda trochę jak
machina wojenna) i wytoczyłam wojnę bezą, bezikom i tortom. Walka ta okazał się
bardzo krótka i wielce nierówna bowiem dość szybko ją wygrałam. Kilka miesięcy
temu nadszedł czas na trzecią bitwę. Tym razem przeciwnikiem miały być makaroniki. To spotkanie nie było ani krótkie, ani łatwe… Wojna (tak, tak
przerodziło się to zdecydowanie w wojnę!) miała wiele bitew, w których raz
wygrywałam ja z moimi towarzyszami tylkami i dzielnym piekarnikiem, innym razem zdecydowanie białka uparcie
rozlewając się, uciekając i nie tworząc upragnionych blatów makaronikowych…
Jednak, wspaniałomyślnie i jednogłośnie po długiej i wyczerpującej walce mogę stwierdzić,
że wojnę tę ostatecznie wygrałam. Moi pomocnicy w kuchni sprawili się dzielnie,
nie ulękli się rozlanym ciastom, rozpływającym białkom i klapniętym bezą. Daliśmy
radę i staliśmy się mistrzami w tej wojnie. Od tej pory nie straszne nam są zarówno
beziki, Pavlowe jak i makaroniki…
Przygotowaliśmy dla Was cykl makaronowych przepisów zaczynając
od makaroników z orzechami laskowymi, bowiem wszystkie tradycyjne na mielonych migdałach
znikały zanim zdążyłam zrobić zdjęcia… Ale nie bójcie się, jutro kolejna
batalia, tym razem na pewno ją dla Was uwiecznię ze szczegółami.
wtorek, 5 czerwca 2018
Gołąbki z młodej kapusty
Mam kilka takich potraw, które kojarzą mi się z
dzieciństwem. Jest to fasolka szparagowa z bułką tartą i jajkiem sadzonym,
nieodłączny element pobytu na działce u dziadków. Jest to pieczona karkówka
popisowe danie mojego taty, czy warzywne spaghetti mamy. Są też potrawy, które
kojarzą mi się z pewnymi miejscami. Takim daniem są gołąbki. Podawali je zawsze
podczas obozów sportowych na które jeździłam odkąd byłam mała. Ich smak i
wygląd przypomina mi lasy, jeziora i wycieczki na kajakach. Mimo, że wiele razy
próbowałam odtworzyć ten smak to nie udało mi się. Po wielu próbach doszłam do
wniosku, że to wcale nie o smak chodzi, ale o czas i miejsce. Teraz robię gołąbki
nie po to by spróbować osiągnąć tamten kunszt kulinarny, ale po to by
przypomnieć sobie tamte czasy.
poniedziałek, 21 maja 2018
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i żółtym serem
W ostatnim czasie ziemniaki w naszym domu odeszły na drugi
plan ustępując miejsca kaszą rozmaitego typu. Postanowiłam zmienić ten stan
rzeczy (głównie ze względu na mają wielką miłość do tych bulw, co nieodzownie
widać w mojej figurze😉). By to zrobić postanowiłam je zaserwować z
boczkiem i serem, a całość zapiec w piekarniku… ach co to był za zapach!
Totalnie fenomenalny, a smak nie ustępuje mu ani na krok! Zdecydowanie polecam!
czwartek, 17 maja 2018
Szparagi zawijane w boczku
Lepsze w smaku niż szparagi w panierce są tylko szparagi zawijane w boczku :)To mój absolutny faworyt jeśli chodzi o szparagi: kruche, aromatyczne i przede wszystkim niezwykle smaczne!
wtorek, 8 maja 2018
Szparagi w panierce z piekarnika
Sezon na jedne z moich ukochanych warzyw zakwitł w pełni.
Tuż obok botwinki i mizerii z ogórków, szparagi to dla mnie zdecydowana oznaka wiosny. To
z kolei oznacza dużą ilość świeżych warzyw
z których można wyczarowywać w kuchni
prawdziwe cuda! Wiosna to w moim rankingu absolutny numer jeden pór roku i cudowności
na talerzach. Coś czuje że ten sezon będzie równie smaczny
( jeśli nie
smaczniejszy) niż poprzedni. Na początek szparagi zapiekane w panierce. Mniam!
czwartek, 3 maja 2018
Powrót do korzeni
W kuchni tak jak w modzie zmieniają się trendy i zwyczaje, które akurat są na topie. Pamiętam kiedy zaczynałyśmy naszą przygodę w blogowaniu bardzo popularnym tematem były torty z masą cukrową.Wszyscy je robili i każdy tworzył naprawdę niesamowite dzieła. Później była moda na dietę Dukana więc wszędzie dookoła był wysyp przepisów na dania przygotowane z samego białka, ewentualnie z warzywami. Następnie pojawiła się moda na dania kuchni francuskiej (związana z ekranizacją filmu Julie&Julia). Kolejną modą (która trwa do dzisiaj i mamy nadzieję zostanie na stałe) to kult warzyw, wkrótce potem pojawił się trend na ograniczanie cukru i
dokładnego czytanie składu. I to bardzo dobry i słuszny trend. Omijanie gotowych posiłków i ograniczanie cukru czyni nie tylko dobrze dla naszej figury, ale też dla naszego zdrowia. Najnowsze trendy są związane z powrotem do korzeni. Do prostych podstawowych smaków i starych zapomnianych produktów, a tym samym przepisów. Jest to cudowna moda, która pozwala, aby do naszych łask wróciły domowe przetwory i lecznicze produkty z naszych łąk i lasów. W Internecie roi się od pytań jak zrobić syrop z pędów sosny (czyni cuda w trakcie przeziębienia i nieżycie nosa), zupę z pokrzyw (naprawdę niepowtarzalny smak) czy podpłomyki (ach ten smak dzieciństwa!). Na straganach pojawiły się dawno zapomniane warzywa takie jak topinambur, czy wężymord. Na aukcjach Internetowych są poszukiwane stare książki, a wiele z Gospodyń domowych coraz
częściej sięga do notatników i zeszytów z przepisami naszych babć. My same wyciągnęłyśmy dawno zapomnianą książkę „Kuchnia domowa” wielokrotnie czytaną przez naszą mamę. Posklejana, poplamiona istna skarbnica wiedzy kulinarnej. Trendy o których piszę dostrzegają producenci i wychodzą nam naprzeciw. Wracają w swoich przepisach do tradycyjnych receptur, starają się powrócić do smaków dawnych lat. Pojawiają się przyprawy, których używały nasze babcie, a na półki sklepowe wracają chociażby dżemy z rabarbarem. Jednym z takich trendów jest pojawienie się Wódki Toruńskiej Ziemniaczanej z polskich ziemniaków produkowanej przez Toruńskie Wódki Gatunkowe. Zresztą nie tylko w kuchni widzimy powrót do korzeni. Ludzie coraz częściej sięgają po dary natury, jak i na jej łono wracają. Widać zdecydowany trend ciągnący nas do warzyw, prostych posiłków przygotowanych w domu od podstaw i powrotu zapomnianych retro warzyw. Oby te trendy utrzymały się jak najdłużej!
częściej sięga do notatników i zeszytów z przepisami naszych babć. My same wyciągnęłyśmy dawno zapomnianą książkę „Kuchnia domowa” wielokrotnie czytaną przez naszą mamę. Posklejana, poplamiona istna skarbnica wiedzy kulinarnej. Trendy o których piszę dostrzegają producenci i wychodzą nam naprzeciw. Wracają w swoich przepisach do tradycyjnych receptur, starają się powrócić do smaków dawnych lat. Pojawiają się przyprawy, których używały nasze babcie, a na półki sklepowe wracają chociażby dżemy z rabarbarem. Jednym z takich trendów jest pojawienie się Wódki Toruńskiej Ziemniaczanej z polskich ziemniaków produkowanej przez Toruńskie Wódki Gatunkowe. Zresztą nie tylko w kuchni widzimy powrót do korzeni. Ludzie coraz częściej sięgają po dary natury, jak i na jej łono wracają. Widać zdecydowany trend ciągnący nas do warzyw, prostych posiłków przygotowanych w domu od podstaw i powrotu zapomnianych retro warzyw. Oby te trendy utrzymały się jak najdłużej!
niedziela, 22 kwietnia 2018
Pieczone pałki z kurczaka
Mamy dla Was super szybki przepis na chrupiące pałki z
kurczaka.
Jeśli jesteście fanami drobiu (tak jak my), dodatkowo
zdecydowanie cenicie swój czas (albo zwyczajnie go nie macie bo gonicie między
domem, a pracą) to przepis dla Was. Całą robotę odwala za Was piekarnik, a
Waszym najtrudniejszym zadaniem pozostaje zjedzenie tych aromatycznych
pyszności!
czwartek, 29 marca 2018
Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym
Nadszedł czas na hiper mocne czekoladowe babeczki z
czekoladowym kremem.
Podwójna czekoladowa radość 😊
U nas w wersji wielkanocnej z jajkami,
ale
można je ominą czyniąc babeczki idealne na każdą okazję 😊
poniedziałek, 26 marca 2018
Ragu z kaczki
Jeśli szukacie w swojej domowej kuchni nowych, ciekawych sosów
do makaronu to jest to przepis dla Was. Ragu oznacza mięsny sos, który gotuje
się niezwykle długo. My wykorzystałyśmy nogi z kaczki do jego przygotowania. Dodatkowo
użyłyśmy cynamonu w trakcie gotowania co dało bardzo fajny efekt. Jako że nogi
od kaczki nie są, aż tak drogie jak na przykład piersi wypróbujcie ten przepis
koniecznie. Liczymy że przypadnie Wam do gustu.
sobota, 24 marca 2018
Wielkanocna babka jogurtowa
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji (jak i bardzo wyczekiwanej już wiosny :)) postanowiłyśmy przygotować piękną, zieloną babkę z dodatkiem truskawek i jaj czekoladowych. Ciasto na bazie jogurtu jest fajną propozycją na świąteczny czas (i nie tylko ;))
środa, 21 marca 2018
Awokado zapiekane z jajkiem
Zdrowe, pożywne śniadanie to obecnie niezwykle modny temat.
Jednakże niezależnie od mody (która z czasem może przeminąć) śniadanie powinniśmy jeść zawsze. Daję nam ono energię na początek
dnia, dostarcza potrzebnych węglowodanów i składników odżywczych by tanecznym
krokiem zacząć dzień :) Pożywne śniadanie powinno zawierać warzywa, jak i
pełnoziarniste produkty. Ja preferuje śniadania na ciepło, zwłaszcza zimą, ale
nie jest to konieczne. Moim osobistym wymaganiem jest jeszcze szybkość
przygotowania! Te wszystkie warunki spełnia zapiekane awokado z jajkiem i
dowolnymi dodatkami. Dzisiaj przedstawiam moje dwa ulubione: odrobina żółtego
sera i papryka. Jednak możecie je zmienić dowolnie według własnych upodobań na chociażby ostre
papryczki chili, ser pleśniowy czy boczek :)
piątek, 16 marca 2018
Chipsy z buraka
Macie czasem ochotę coś pochrupać przy piątku? Myślicie
również o Waszym ciele i nie chcecie pchać w siebie „śmieciowego” jedzenia?
Mamy dla Was idealną alternatywę. Zaraz obok domowych chipsów z marchewek i
jarmużu idealnie na wieczorną przekąskę nadadzą się chipsy z buraków. Mniam!
wtorek, 13 marca 2018
Jajka zapiekane w boczku
Jeśli szukacie fajnej propozycji śniadaniowej to mamy dla
Was idealny przepis. Jajka zapiekane w boczku są prostym i szybkim daniem na
codzienne poranki, jak i na wyjątkowe okazje. Zerknijcie koniecznie na przepis :)
piątek, 9 marca 2018
Babeczki kokosowe z kremem z białej czekolady
Zapraszamy dzisiaj na przepyszne babeczki kokosowe z kremem z białej czekolady. Babeczki są wyborne w smaku, a doskonałym ich uzupełnieniem jest fantastyczny przepyszny krem przygotowany na bazie białej czekolady i śmietany kremówki. Jedyny mankament polega na tym, że musimy pamiętać aby krem zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Ale wierzcie nam są warte tego wysiłku!
Przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Moje Wypieki.
Etykiety:
Babeczki,
Biała czekolada,
Cukier,
Danie dla dzieci,
Deser,
Dżem,
Jajka,
Masło,
Mąka pszenna,
Muffinki,
Śmietana kremówka,
Wielkanoc,
Wiórki kokosowe
poniedziałek, 5 marca 2018
Surówka z kiszonej kapusty z selerem naciowym
Surówka z kiszonej kapusty jest zawsze dobrą opcją do
obiadu. Tym razem proponujemy ją w wersji z selerem naciowym, nadaje on
delikatnej nuty chrupkości ;) Polecamy
wtorek, 27 lutego 2018
Mini serniczki czekoladowe z frużeliną truskawkową i bita śmietaną
Kilka dni temu jedno z moich dzieci obchodziło swoje
urodziny. Na pytanie czym chce podjąć gości krzyknął radośnie tortem w
kształcie LEGO i mini serniczkami. Kiedy próbowałam go wypytać o jakieś
wskazówki typu jaki miałby być smak albo jakie kolory, usłyszałam całkiem
konkretne życzenia: mają być truskawki, czekolada i koniecznie bita śmietana. W
ten sposób stworzyliśmy mini serniczki czekoladowe z dodatkiem frużeliny
truskawkowej, wykończone bita śmietaną.
Smak: wyborny, wygląd: wspaniały, misja: zrealizowana ;)
środa, 21 lutego 2018
Zupa krem z kalafiora z batatem dla dzieci
Dzisiaj mamy dla Was propozycję na zupę krem dla
dzieci z udziałem kalafiora i batata. Zupy krem to naszym zdaniem jeden z najlepszych
sposobów na przemycenie dzieciom sporej ilości warzyw (zwłaszcza tym, które za warzywami nie przepadają:)) Tym razem postawiłyśmy
na kalafior oraz batat. Dodatek tego drugiego nadaje zupce fajny kolor oraz
sprawia, że jest nieco słodka w smaku. Dla dorosłego może wydawać się
nieco nie doprawiona, ale dla małych amatorów zup będzie w sam raz. Polecamy!
piątek, 16 lutego 2018
Tarta z burakiem i pesto
Ci co mnie znają lub śledzą naszą stronę od jakiegoś czasu
wiedzą że szczególną miłością darze buraki ;) Miłością długą, mocną i niezwykle silną. Owocuje ona w liczne danie z
burakiem w roli głównej, zarówno tej tradycyjnej jak sałatki, czy zupy. Jak i
bardziej ekstrawaganckiej jak smoothie, czy ciasta. Tym razem moja wielka
sympatia wylądowała w tarcie wraz z towarzystwem sera feta i pesto. Efekt
zaiste niezwykły, zachwyci każdego fana buraków (jak i tart :))
Inspiracje na przepis zaczerpnięta ze strony www.nadalin.com.
Inspiracje na przepis zaczerpnięta ze strony www.nadalin.com.
niedziela, 11 lutego 2018
Sałatka z wędzonym łososiem i awokado
Podczas mojego pobytu w Londynie wpadła mi w oko książka
Jamiego Oliviera „5 Ingredients”. Przekartkowałam ją wówczas i zachwyciła mnie
prostota przepisów (wszystkie miały tylko 5 składników!), fantastyczne zdjęcia oraz
ciekawe, niebanalne propozycje. Bardzo intensywnie rozważałam jej kupno, ale
odstraszyła mnie… cena książki. Dość spora jak na moją kieszeń.
Kilka miesięcy
później pojawiła się ta sama pozycja w polskiej wersji językowej. Tym razem
postanowiłam ją kupić, jednakże zawsze było coś pilniejszego do kupienia, a jej
cena nadal była całkiem spora. Jednakże chyba dość
często musiałam o niej wspominać, bo otrzymałam ją pod choinkę w prezencie :) Od
tego czasu bardzo intensywnie ją czytuje i zachwycam się przepisami.
Wypróbowałam już całkiem sporą ilość, a kolejne czekają w kolejce.
Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam
pozycję śniadaniową do której wracam niezwykle często. Pyszny ogórek,
aromatyczny koperek, kremowe awokado, pyszny serek wiejski i pachnący wędzony
łosoś – to 5 składników tej potrawy, które tworzą niesamowitą całość. Wypróbujcie!
poniedziałek, 5 lutego 2018
Pączki pieczone z kremem czekoladowym
Z okazji zbliżającego się tłustego czwartku mamy dla Was przepis na pyszne pączki pieczone tym razem w wersji z kremem czekoladowym. Z wierzchu polałyśmy je pyszną gorzką czekoladą, a uroku dodały im pokruszone lifiliozwane owoce. Pączki w takiej wersji to absolutny Hit!:) U nas zniknęły w okamgnieniu :)
Ps. Niech długość przepisu Was nie odstraszy, pączki w tej wersji robi się niezwykle prosto. Największym mankamentem tego przepisu jest sporo czasu oczekiwania pomiędzy kolejnymi etapami przygotowywania. Powodzenia ;)
sobota, 3 lutego 2018
Węgierski bogracz z ziemniakami
Dzisiaj zapraszamy Was na jednodaniowy, sycący posiłek, który
doskonale rozgrzeje w chłodne dni. Węgierski bogracz to doskonała kompozycja mięsa
wraz z warzywami. Całości doskonale dopełnia wędzona papryka, która wydobywa sam warzyw. Jest to idealne danie na zimowy obiad, a przy tym oszczędza nam sporo
pracy przy zmywaniu ;)
poniedziałek, 29 stycznia 2018
Omlet ze szpinakiem
Bardzo lubimy śniadania na ciepło i jeśli tylko mamy okazję
(a przede wszystkim czas) to serwujemy jajecznice, szakszukę lub grzanki. Tym razem postanowiliśmy do naszych ukochanych
omletów dorzucić nieco kolorów. W efekcie do masy jajecznej trafiły liście szpinaku
i czerwony pomidor :) Całość zwieńczyły przyprawy i posiekana natka pietruszki. Smacznego!
niedziela, 14 stycznia 2018
Ciasteczka brownie
Kiedy koleżanka podesłała mi zdjęcia swoich pięknych
ciasteczek brownie, od razu poprosiłam o przepis. Pobiegłam do sklepu po składniki
i kilka dni później upiekłam je po raz pierwszy. Następnego dnia znowu i znowu…. :) Ciasteczka brownie są kruche na zewnątrz, a
miękkie w środku do tego bardzoooo czekoladowe. A ich wykonanie? Dosłownie 10
minut i lądują w piekarniku tylko na…. 10 minut. Następnie najtrudniejszy etap…
oczekiwanie aż ostygną :) Jednak wierzcie Mi warte są tego by poczekać
na nie kilka minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)