niedziela, 6 października 2013

Pizza kebab

Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować bardzo nietypową pizzę, a mianowicie pizzę kebab. Ciasto przygotowuje się jak w tradycyjnej pizzy, ale farsz już nie koniecznie:). Stanowi  go mięso z kurczaka w przyprawie kebab, sałata pekińska, ogórek, pomidor (lub inne ulubione warzywa)  i ubóstwiany sosik np. czosnkowy. W piekarniku zapiekamy sam spód z sosem pomidorowym, a resztę składników układamy dopiero po upieczeniu. Efektem jest bardzo smaczne, całkiem zdrowe (jak na pizzę:) i wyśmienite danie, które można zajadać bez końca :)




Składniki:
Ciasto na pizzę:
  • 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody, 
  • szklanka mąki
  • sól
  • łyżka oliwy


Sos pomidorowy:
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Łyżka  wody
  • 2 łyżki ketchupu
  • Oregano, bazylia

Farsz:
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Pomidor
  • Ogórek
  • Papryka
  • Kapusta pekińska
  • Cebula 
  • Oliwa
  • Przyprawa  kebab

Śmietanowy, Koperkowy lub Czosnkowy sos do polania pizzy

Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w szklance ciepłej wody. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, łyżkę oliwy oraz wcześniej przygotowaną wodę z drożdżami. Składniki intensywnie mieszamy łyżką lub widelcem. Blat posypujemy mąką. Wykładamy na to naszą masę, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu powinno być sprężyste i lekko ciągnące. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie sosu: W miseczce mieszamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty dolewamy wody, a w przypadku zbyt lejącego koncentrat.

Farsz: W czasie, gdy ciasto nam rośnie możemy zając się farszem. Mięso z kurczaka kroimy na małe kawałki i polewamy oliwą. Następnie posypujemy przyprawą i zostawiamy na co najmniej 20 minut w lodówce. W między czasie myjemy ogórka, paprykę, pomidora i sałatę. Następnie pomidora, paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Odrywamy liście z sałaty pekińskiej i również drobno kroimy. Cebule obieramy i kroimy w paseczki. Jeśli ktoś nie przepada za jej smakiem może ją pominąć.


Wyrośnięte ciasto wałkujemy w określony kształt. Następnie smarujemy pomidorowym sosem. Umieszczamy pizzę na około 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. W czasie, kiedy pizza jest w piekarniku smażymy mięso na złoty kolor. Po wyjęciu pizzy posypujemy ją ciepłym mięsem, następnie kapustą, a na końcu ulubionymi warzywami. Jeśli mamy w rodzinie osoby, które np. nie lubią pomidorów można ćwiartkę zostawić bez. Na końcu polewamy ulubionym sosem i zajadamy póki podkład i mięsko ciepłe:)







3 komentarze:

  1. Pomysłowe :) Bardzo mi się podoba taka forma pizzy :) Masz rację oryginalnie
    Pozdrawiam
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny przepis,zamawiamy taką pizzę w naszej ulubionej pizzerii, ale nie spodziewałam się,że uda się mieć na nią przepis,z pewnością zrobię,świetne,pozdrawiam ciepło. (nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie! Jak dla mnie, wygracie konkurs, trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly