poniedziałek, 11 listopada 2013

Muffinki pierniczkowe


Wprawdzie za oknami nadal jesienna aura, ale zima zbliża się już wielkimi krokami. A jak zima to i pierniki :) Dzisiaj propozycja na pyszne muffinki piernikowe. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Mają klasyczny piernikowy posmak, a całość dopełniają bakalie w środku. Przepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony kotlet.tv




Czas: ok. 30 minut (  w tym 20 minut pieczenia)
Ilość porcji: 15 babeczek

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • Garść rodzynek i garść kandyzowanej skórki pomarańczowej*
*Można zastąpić innymi ulubionymi bakaliami
Do sporej miski wrzucamy mąkę, cukier oraz odmierzoną przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy mleko, jajka, miód oraz roztopione masło. Ponownie mieszamy składniki dorzucając bakalie. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Układamy foremki do muffinek (najlepiej podwójnie) i wykładamy ciasto (nam wyszło mniej więcej 2 łyżki ciasta na jedną papilotke). Babeczki urosną podczas pieczenia, dlatego proponujemy wykładać ciasto mniej więcej do 2/3 wysokości papierków. Pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka. Smacznego :)






3 komentarze:

  1. Zapachniało świętami :D Uwielbiam pierniczkowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Do zrobienia, do wypróbowania. Moja starsza córka teraz ma fazę korzenne i pierniczkowe
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Listopad kojarzy mi się zawsze właśnie z piernikowymi zapachami, a mufiny to doskonały pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly