sobota, 16 listopada 2013

Pierniczki choinkowe

Wprawdzie do świąt zostało jeszcze sporo czasu, jednak niektóre przygotowania trzeba już zacząć. Za pierniczki, które tradycyjnie wiszą na choince, trzeba się zabrać już teraz. Jest to koniecznie, ponieważ po upieczeniu muszą odleżeć miesiąc w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po tym czasie dopiero przychodzi moment na ozdabianie, by 24 grudnia mogły zawisnąć na choince :)



Ilość porcji: około 100 pierniczków

Składniki:
  • 550g mąki
  • 300g miodu
  • 120g masła
  • 100g cukru pudru
  • 40g przyprawy do piernika ( jest to zazwyczaj 1 opakowanie)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 jajko
Miód podgrzewamy w garnuszku i mieszamy na blacie z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite w przekroju. Jeśli ciasto się nie klei można podlać nieco olejem. Jeśli zaś klei się za bardzo to dodajemy mąki. Następnie podsypujemy mąką blat i wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm. Przy pomocy foremek wykrajamy pierniczki. Pieczemy  w temp 180 stopni około 8-10 obserwując kolor pierniczków. Po upieczeniu są twarde, trzeba je szczelnie zamknąć np. w puszce by zmiękły.






4 komentarze:

  1. Foremki z Ikei widzę się sprawdzają...

    Ja z tych leniwych i mam przepis na pierniczki, które można zrobić nawet dzień przed Wigilią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też chcemy zrobić w tym roku słodkości na choinkę... już szukam inspiracji. Nie chodzi mi tylko o pierniczki :) Ale Twoje wyglądają cudownie. Super te foremki
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm świąteczne pierniczki, ależ zrobiłaś mi smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze trochę pierniczków mam z zeszłego roku są pyszne ;) no i koniecznie trzeba zrobić je wczesniej :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly