piątek, 4 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy

Niczym Lady Maccon bohaterka książek Gail Carriger uwielbiam kajmak w każdej postaci. Jako, że niedługo Wielkanoc pomyślałam, że już najwyższy czas wygrzebać stare przepisy na mazurki kajmakowe. Jak pomyślałam, tak też zrobiłam i teraz zajadam już pyszne ciasto. Polecam każdemu, bo przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu :)





Składniki:
  • 1 i  ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200g masła
  • 3 żółtka ugotowane na twardo

Dodatki na ciasto:
  • Puszka masy kajmakowej (400g) 
  • Mały słoik powideł
  • Rodzynki i płatki migdałów



Na blacie umieszczamy mąkę oraz cukier puder. Do tego dodajemy pokrojone nożem masło o temperaturze pokojowej oraz przetarte żółtka. Całość ugniatamy na jednolitą masę i umieszczamy w lodówce na co najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość 1 cm.  Umieszczamy na blaszce lub formujemy dowolny kształt. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach do zarumienia ciasta na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Na schłodzone ciasto nakładamy powidła. Masę kajmakową podgrzewamy w garnuszku i rozprowadzamy na powidłach. Ozdabiamy przy pomocy rodzynek i migdałów. Smacznego!








Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

5 komentarzy:

  1. Jakie cudeńko..... aż zazdrość bierze....:)) Ten kształt jajka to tak bez formy da się uzyskać...? Co do szafranu w jajkach to jak dla mnie jest wyczuwalny....szerzej o tym u mnie....:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da się uzyskać kształt jajka bez formy choć brzegi podczas pieczenia nieco się "rozlały" :) jednak nadal były na tyle wysokie by nałożone powidła z kajmakiem nie spływały bokami.

      Usuń
  2. Mniam, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny i zakwitły na nim kwiatki.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly