środa, 2 kwietnia 2014

Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem

Makaron ugotowany al dente do tego przepyszny szpinak i chrupiący kurczak, a wszystko zanurzone w przepysznej serowo-jajecznej masie. Czegoż chcieć więcej? : )




Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 50 minut (  w tym 20 minut pieczenia)
Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 300g szpinaku mrożonego
  • 200g makaronu
  • 100g żółtego sera 
  • 100g sera pleśniowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz


Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.  Pierś z kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dorzucamy do tego dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Po chwili dorzucamy rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda całkowicie odparuje zdejmujemy szpinak z gazu. Żółty ser trzemy na tarce o dużych oczkach, a ser pleśniowy kroimy w kostkę. Sery mieszamy ze śmietaną oraz jajkami i doprawiamy pieprzem. Składamy potrawę: naczynie  żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Wykładamy makaron, na to układamy kurczaka, wykładamy szpinak, a na końcu polewamy powstałą masą jajeczną. Wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika na 15-20 minut. Smacznego: )












3 komentarze:

  1. Kocham szpinak.....jak dla mnie .bardzo kusząca propozycja....zrobię jutro na obiadek.....:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę chciał dzisiaj, spróbować wykonać tą zapiekane.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly