wtorek, 22 kwietnia 2014

Łosoś na parze

Po świątecznym obżarstwie czas na lekkie danie obiadowe. My dzisiaj planujemy zrobić pysznego, delikatnego łososia przygotowanego na parze. Danie bardzo smaczne, lekkie dla żołądka (któremu zdecydowanie po świętach przyda się odpoczynek :)), a przy tym jakie zdrowe! Dostarcza nam  pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 oraz pełno witamin i składników mineralnych. Jedynym minusem jest niestety cena takiego łososia, jednak zawsze można polować na jakieś okazje w dyskontach spożywczych i zakupić taką rybkę nieco taniej.




Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
  • 2 filety z łososia lub 1 większy
  • Cytryna
  • Sól  i biały pieprz



Filet z łososia obsypujemy solą oraz białym pieprzem. Następnie ucieramy na niego nieco skórki z cytryny. Delikatnie skrapiamy cytryną i umieszczamy w parowniku na około 12 minut. Czas może się wydłużyć lub skrócić w zależności od grubości ryby. Podajemy od razu po przygotowaniu z plasterkami cytryny. Smacznego!



Zdrowy tryb życia

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię przygotowywać rybki na parze, super smakują!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. też ostatnio robiłam:) coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly