środa, 23 kwietnia 2014

Racuchy z bananami

Tradycyjne racuchy przygotowuje się z jabłkami. Jednak doskonale smakują również z innymi owocami takimi jak gruszka czy brzoskwinia. Dzisiaj proponujemy wykonać je w towarzystwie banana. Efektem są pyszne, delikatnie i niezwykle smaczne placuszki. Idealne zwłaszcza dla dzieci.




Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2-3 osoby
Składniki:


·                     Szklanka mąki
·                     Szklanka mleka
·                     Łyżeczka proszku do pieczenia
·                     Łyżeczka cukru waniliowego
·                     2 banany (fantastyczną promocję na banany znajdziecie TUTAJ)
·                     Kilka kropel cytryny
·                     Olej do smażenia
·                     Cukier puder do posypania racuchów


Suche składniki mieszamy z mlekiem i jajkiem przy pomocy miksera. Ciasto, które otrzymamy powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego. Banany obieramy ze skórki i bardzo delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny (tylko tyle by banany nam nie zaczęły ciemnieć). Włączamy gaz pod patelnią i nalewamy olej. Kawałek banana wkładamy do ciasta i delikatnie obkręcamy. Umieszczamy na rozgrzanej patelni i smażymy na złocisty kolor z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly