poniedziałek, 18 maja 2015

Szparagi z jajkiem sadzonym

 W sobotni poranek zaserwowałam mojej rodzinie szparagi z jajkiem sadzonym. Powiem szczerze, że pozostała część mojej rodziny, w całości męska, nie była zachwycona. Mąż dziwnie trącał szparagi widelcem, starszy syn stwierdził, że nie będzie jadł patyków, za to maluch z entuzjazmem rozgniatał w malutkich rączkach zielone kawałki. Ostatecznie niby coś tam poskubali, trochę zjedli, trochę nie J Teraz już wiem, że nawet wyśmienite danie, podane nie tak jak trzeba furory nie zrobi. Dla nich warzywa muszę tajemnie ukrywać pomiędzy innymi produktami, wówczas zjadają z zapałem J Jeśli jednak wasza rodzina nie ma nic przeciwko formie „zielonych patyków” szczerze zachęcam do wypróbowania tego dania. Jest szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne J




Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 13 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
  • 9 zielonych szparagów (pęczek)
  • 3 jajka 
  • Odrobina masła 
  • szczypiorek
  • Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. W międzyczasie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła jajko sadzone. Na talerz wykładamy 3 szparagi, oprószamy je solą, pieprzem i kładziemy malutki kawałek masła. Na to zsuwamy jajko sadzone. Ponownie oprószamy delikatnie przyprawami i szczypiorkiem. Tak samo robimy z pozostałymi składnikami. Smacznego :)







13 komentarzy:

  1. Takie proste potrawy mają w sobie wielką moc, uwielbiam to połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne śniadanie ale dla mnie to mógłby być nawet obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To tak jakbyśmy słyszały naszego tatę jakieś dwa lata temu :D Teraz się pozmieniało i z chęcią wcina wszystko zielone :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie takie danie koniecznie musi być na rozpoczęcie sezonu szparagowego:) a później już inne wariacje - tarty, sałatki, zupy....

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne połączenie, ono zawsze się sprawdza! Szkoda, że sezon trwa tak krótko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Szparagów próbowaliśmy w tym roku po raz pierwszy i nas nie zachwyciły. Ani białe, ani zielone, ani te cienkie, ani te grubsze;) Doskonale rozumiem więc bunt rodziny:))

    OdpowiedzUsuń
  7. jeden z lepszych sposobów na szparagi :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne połaczenie szparagi z jajkiem. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na przyszłość, jak nie będzie chętnych na takie śniadanko, to ja chętnie wpadnę i zjem :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly