piątek, 22 maja 2015

Szparagi zawijane w kurczaku

Chrupiąca skórka z kurczaka, pyszne, delikatne mięso i upieczone szparagi, czego chcieć więcej? :) Danie doskonałe na obiad, czy kolację. Wierzcie nam, trudno poprzestać na jednej porcji :) My w każdym razie miałyśmy z tym ogromny problem :)




Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia
Składniki:
  • 4 nogi od kurczaka (promocję -20% na cały drób znajdziecie TUTAJ)
  • 12 zielonych szparagów
  • Ok. 50 g masła 
  • Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól

Nogi od kurczaka myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie luzujemy je tzn. ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż kości jednocześnie obierając z niej. Robimy tak z całą nogą, a kości usuwamy zarówno z udka, jak i z pałki. Robimy tak jak umiemy, najwyżej na kości zostanie nieco więcej mięsa J Jeśli ktoś nie ma cierpliwości do luzowania mięso to może użyć rozbitej piersi z kurczaka, jednak ważne jest by była ona ze skórą.  Następnie oprószamy mięso z obu stron solą i pieprzem. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i układamy po trzy na jednym kawałku mięsa, tak jak na zdjęciu. Wkładamy odrobinę masła i zawijamy całość w rulonik. Układamy w formie do zapiekanek łączeniem do dołu. Kiedy przygotujemy już wszystkie kawałki mięsa, układamy na nich płatki masła oraz jeszcze raz oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. Ostatnie 10 minut przełączamy tryb piekarnika na termoobieg, aby skórka ładnie się przyrumieniła. Smacznego J









13 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na danie. Jestem pewna, że smakuje pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O bardzo fajne danie. Podoba mi sie takie połączenie. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł na kurczaka i szparagi.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na kurczaka i szparagi.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Normalnie szalejesz z tymi szparagami :D Świetny sposób na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wcale się nie dziwię, że na jednej porcji trudno poprzestać;) to jest bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę to wypróbować. ponieważ jest właśnie sezon na szparagi, ciągle szukam nowych przepisów. to byłby świetny obiad, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale to wygląda. Jadłam dzisiaj kurczaka ze szparagami, ale w nieco innej formie. Szkoda, że nie widziałam tego przepisu wcześniej! :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Szparagi w parmeńskiej, w boczku, czy naleśnikach już jadłam. W kurczaku nigdy, ale chętnie takie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja bym tam i szpinak włożyła:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie słyszałam by ktoś zawijał szparagi w kurczaka :D świetny pomysł i wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly