wtorek, 18 czerwca 2013

Makaron penne z groszkiem i cebulą

Prosty i szybki przepis na obiad po dniu ciężkiej pracy, kiedy nie mamy ani czasu, ani siły gotować? Nic prostszego. Wystarczy trochę ugotowanego kurczaka i zbiór  niemalże przypadkowych składników z lodówki. U nas była to cebula, czosnek, groszek i śmietana. Całość doprawiona oregano i podsypana zółtym serem. Efekt? Powalający!




Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Puszka zielonego groszku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200g ugotowanego kurczaka
  • Opakowanie śmietany 18%
  • 200g żółtego sera 
  • Oliwa
  • Oregano, sól, pieprz
  • Makaron penne
Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na patelnie. Smażymy kilka minut często mieszając na  małym ogniu. Kiedy cebula nabierze ładnego złotego koloru wyciskamy do niej czosnek, podsmażamy minutkę. Ugotowanego kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię, chwilkę podsmażamy. Dorzucamy odsączony z zalewy groszek. Dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy według uznania. Podsypujemy żółtym serem zostawiając około ¼ objętości. Czekamy aż ser się rozpuści i zdejmujemy sos z ognia. Gdyby sos zrobił się zbyt gęsty można dodać nieco wody. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy odrobiną żółtego sera.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly