piątek, 14 czerwca 2013

Śmierdziel szpinakowy

Szpinak i ser z  niebieską pleśnią to doskonałe połączenie! Odpowiednio doprawione może stanowić przepyszny sos do makaronu. Danie proste i szybkie do przygotowania, idealne gdy chcemy zjeść coś ciepłego, a nie mamy czasu na gotowanie!



Ilość porcji: 2 małe
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Ok. 200 gram mrożonego szpinaku (jeśli ma dużo wody można zwiększyć tą ilość)
  • Opakowania sera z niebieską pleśnią
  • Ulubiony makaron
Przygotowanie potrawy zaczynamy od nastawienia wody na makaron i ugotowanie go al dente.  Czekając aż woda zacznie wrzeć obieramy cebule i czosnek. Cebule kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy cebule. Smażymy na złoty kolor, dodajemy czosnek. Jak całość nam się chwilę podsmażymy dodajemy szpinak i czekamy do odparowania wody. Ser kroimy na kawałki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy na średnim ogniu póki ser się nie rozpuści. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty można dodać kapkę śmietany 12%. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem.



Osoby, które nie przepadają za smakiem szpinaku, mogą spróbować wariant na bazie pomidorów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly