sobota, 15 czerwca 2013

Naleśniki ze szpinakiem i grzybami według Julii Child

Dzisiejszą propozycją są cieniutkie francuskie naleśniki zapiekane z farszem szpinakowo-grzybowym w sosie beszamelowym, według przepisu słynnej Julii Child. Wymagają wprawdzie sporo pracy, ale efekty są warte poświęcenia!



Czas przygotowania: 60 minut + 25 minut pieczenia
Ilośc porcji: 8

Składniki:
  • Około 8 naleśników według tego przepisu.
Beszamel
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki gorącego mleka
  • Sól, świeżo mielony biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Farsz
  • 2 opakowania szpinaku
  • Ząbek czosnku
  • 300g świeżych grzybów np. pieczarek lub podgrzybków
  • Masło
  • Cebula
  • Sól, pieprz
  • 250g startego żółtego sera 
Przygotowanie beszamelu: Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając intensywnie. Smażymy około 2 minuty na średnim ogniu. Czekamy do lekkiego spienienia powstałej masy. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do garnka. Dolewamy gorącego mleka energicznie roztrzepując. Ponownie ustawiamy na ogniu doprowadzając do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około dwóch minut ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotowanie szpinaku: liście płuczemy w zimnej wodzie i odcinamy ogonki. Gotujemy w osolonej wodzie do 3 minut, aż całość zmięknie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osuszamy delikatnie ręcznikiem i szatkujemy. Następnie podsmażamy krótko na maśle z dodatkiem wyciśniętego przez praskę czosnku.





Przygotowanie grzybów: Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Czekamy aż masło przestanie się pienić i  wsypujemy grzyby. Smażymy kilka minut. Grzyby początkowo powinny wchłonąć masło, a kiedy się przyrumienią „oddać”. Dodajemy połowe łyżki siekanej cebuli, sól i pieprz, smażymy chwilkę i zestawiamy z ognia. 



Naczynie do zapiekanek smarujemy niewielką ilością beszamelu i posypujemy dwoma łyżkami żółtego sera. Mieszamy szpinak i grzyby oraz ½ szklanki sosu. Na każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy w rulonik. Układamy naleśniki w naczyniu złączem do dołu. Po ułożeniu wszystkich naleśników polewamy je pozostałą częścią sosu i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 °C przez około 25-30 minut, aż wierzch naleśników się zarumieni.







3 komentarze:

  1. Również mam książkę Julii :) Muszę wypróbować kilka przepisów - Wasze danie mnie zachęciło jeszcze bardziej :)

    Ściskam Was cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadł może ktoś zamiast pieczarek to z grzybami?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly