niedziela, 2 czerwca 2013

Tortilla po meksykańsku

Dzisiaj propozycja przypadnie do gustu wielbicielom ostrych, meksykańskich smaków. Placki do tortilli z ostrym farszem z mięsa mielonego, czerwonej fasoli, papryki i pomidorów. Całości dopełnia sałata i sos w postaci jogurtu naturalnego. Jeśli jednak ktoś nie lubi ostrych dań, wystarczy zmniejszyć ilość przyprawy i mamy bardzo smaczny, intensywny w smaku obiad dla całe rodziny.



Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 4 placki do tortilli (można użyć gotowych lub zrobić według tego przepisu)
  • 500g mięsa mielonego 
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 cebule (mogą być jasne lub czerwone)
  • 2 ząbki czosnku
  • Papryka 
  • Jogurt naturalny 
  • Mix sałat 
  • Przyprawa do kuchni meksykańskiej
Cebule obieramy, przecinamy na pół i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i wrzucamy na to pokrojoną cebulę, chwilkę podsmażamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost na patelnie.  Paprykę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski, dorzucamy do pozostałych składników. Całość chwilę smażymy, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy mięso mielone oraz doprawiamy.  My dajemy 3 płaskie łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej, jednak każdy musi wyczuć ilość przyprawy optymalnej dla niego. Należy pamiętać, że jedząc cały posiłek smak mięsa zostanie złagodzony przez sałatę i jogurt.  Wszystkie składniki na patelni smażymy, a w tym czasie otwieramy puszkę z czerwoną fasolą. Wylewamy ją na sito i przepłukujemy wodą, aby usunąć ciemny sok.  W momencie, gdy mięso będzie już usmażone wrzucamy na patelnie pomidory z puszki oraz czerwoną fasolę. Całość mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie na połowę podgrzanego placka nakładamy mięsny farsz. Na to wykładamy sałatę i zamykamy placek. Podajemy na ciepło wraz z jogurtem naturalnym w sosjerce. Polewamy placki i zajadamy.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly