wtorek, 25 czerwca 2013

Pieczone skrzydełka z indyka

Równie smacznym mięsem jak kurczak, może się poszczycić indyk. Warto zaznaczyć, że ma przy tym mniejszą zawartośc tłuszczu, za to większą zawartość białka. Indyk jest również bardziej wybredny w zjadaniu paszy, dlatego zazwyczaj są karmione lepiej niż kurczaki. Warto zatem czasami zamiast kurczaka wybrać indyka, bo jedynym minusem tego drugiego jest większa cena... :)





Czas przygotowania: 1h w marynacie + 75 minut pieczenia.
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • 4 skrzydełka z indyka
  • 8 łyżeczek miodu 
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • Ostra papryka
  • cytryna
  • Sól, pieprz
Skrzydełka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Przygotowujemy marynatę; miód mieszamy z sosem sojowym, wyciskamy do tego sok z ¼ cytryny. Do marynaty wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę. Skrzydełka mieszamy z marynatą i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy skrzydełka z pojemnika i układamy na raszce. Włączamy termoobieg lub grill i zostawiamy skrzydełka na kwadrans. Skrzydełka należy obserwować by nie przyrumieniły się zbyt mocno. Podajemy od razu po przygotowaniu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly