niedziela, 9 czerwca 2013

Zapiekanka ze szparagami

Zostają Wam czasami resztki z obiadu i nie wiecie co z nimi zrobić? Za mało na obiad na następny dzień. Za dużo by wyrzucić. Czasami też, nie mamy zwyczajnie ochoty jeść dwa dni z rzędu tego samego. Nam ostatnio zostały ziemniaki i mięso z pieczonego kurczaka. Myślałysmy co z nimi zrobić, myślałyśmy i wymyśliłyśmy... zapiekankę! Dorzuciłyśmy trochę szparagów ( trzeba karzystać póki sezon trwa) i cukinię (warzyw nigdy nie za wiele :)). Wszystko zalałyśmy śmietanowym sosem i posypałyśmy zółtym serem. Efekt był znakomity!




Czas przygotowania: ok. 60 minut ( w tym ok.25 minut pieczenia)
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • Pęczek białych szparagów
  • Pół pęczka zielonych szparagów
  • Cukinia  
  • 250g ugotowanego/usmażonego/ upieczonego mięsa z kurczaka
  • Opakowanie śmietany 12%
  • 200g żółtego sera 
  • Ulubione przyprawy: sól, pieprz, oregano,
Przygotowanie potrawy zaczynamy od nastawienia posolonej wody na szparagi. Zanim woda się ugotuje to białe szparagi myjemy i obieramy. Zielone myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Do gotującej się wody wrzucamy białe szparagi na 10 minut i wyjmujemy. Następnie wrzucamy zielone szparagi na jakieś 4 minuty i wyjmujemy. Cukinie kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie. Mięso kroimy na małe kawałki, a ziemniaki w talarki. Żółty ser ścieramy na tarce. Śmietanę wlewamy do miski, dodajemy połowę żółtego sera i doprawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą. Na dno wylewamy nieco śmietany i układamy warstwowo: ziemniaki, mięso, szparagi białe, zielone i cukinię. Teraz wylewamy pozostałą część sosu. Wierzch sypiemy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20-25 minut. Obserwujemy wierzch zapiekanki, gdy żółty ser będzie się rumienił to zapiekankę można wyciągnąć. Podajemy od razu po przygotowaniu! 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly