niedziela, 16 czerwca 2013

Kotlet de volaille

Niedzielny obiad w naszym domu, zawsze był okazją do spotkania całej rodziny przy suto zastawionym stole.  Był to taki dzień, kiedy każdy miał czas ze spokojem usiąść, zjeść pyszności przygotowane przez mamę i porozmawiać o wszystkim co się działo w ciągu tygodnia. Okazja nie tylko do spożycia smakołyków, ale celebrowania więzów rodzinnych. W ten dzień często gościł na naszym stole kotlet de volaille. Dzisiaj prezentujemy przepis na to danie i mamy nadzieję, że stanie się ona dla Was równie wyjątkowe jak dla nas :)



Ilość porcji :4
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • Masło ziołowe ( zastąpiłyśmy pietruszkę koperkiem, jednakże można użyć dowolnych ulubionych ziół:)) 
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • Jajko 
  • Talerzyk mąki
  • Talerzyk bułki tartej
  • Olej
Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i delikatnie przez folię rozbijamy tłuczkiem. Z masła formujemy wałeczki. Piersi z kurczaka zawijamy dookoła masła, w razie konieczności spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy olej. Uformowane kotlety obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy złączeniem do dołu na mocno rozgrzanej patelni, delikatnie obracając. Usmażone kotlety wyciągamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Podajemy od razu po przygotowaniu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly