poniedziałek, 3 czerwca 2013

Piadina

Podczas moich wakacji we Włoszech, przez zupełny przypadek miałam okazję skosztować  Piadinę. Jest to placek przygotowany z mąki i smalcu z rozmaitym nadzieniem. Farsz może stanowić  ser, rukola, prosciutto z pomidorem lub cokolwiek innego, na co pozwoli nam wyobraźnia. Całość dania to przepyszny placek z nadzieniem, który jest doskonałą przekąską na ciepło. 



Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6 placków

Składniki:

Na placki
  • Szklanka mąki
  • Łyżka smalcu
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Troszkę soli*
  • Ciepła woda
Farsz:
  • Mozzarella
  • Rukola
  • Prosciutto
  • Pomidor
Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ręcznie, aż całość utworzy gładkie ciasto. Powstałe masa powinna być elastyczna, by móc z niej formować placki. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy farsz: czyli kroimy ser, pomidora i szynkę. Na patelni smażymy przygotowane wcześniej placki bez tłuszczu. Czekamy aż zaczną pojawiać się bąbelki na powierzchni ciasta lub spód będzie już mocno zarumieniony, wówczas przewracamy na drugą stronę. Na połowie układamy np. mozarelle z rukolą, chwilę czekamy. Zamykamy placek, dociskamy od góry łopatką i czekamy aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło zaraz po przygotowaniu. 





  Druga wersja piadiny to farsz z udziałem mozarelli, pomidora, szynki i rukoli.



A tak to danie wygladało we Włoszech:


*Jeśli wiemy, że do farszu będziemy używać szynki prosciutto, która w Polsce jest zazwyczaj bardzo słona to dajemy naprawdę szczyptę soli. W momencie gdy decydujemy się na inny farsz np. serowy można dorzucić nieco więcej soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly